Ureditev vrtne trate

TrataTrata je običajno največja enotna površina na vrtu. To pomeni, da se mora ujemati z vrtnim stilom in samo ureditvijo vrta. V nekaterih primerih lahko preostali vrt prilagodimo trati. Simetrične in geometrijsko oblikovane trate vedno delujejo elegantno vendar tudi nekoliko togo. Svobodno oblikovane trate brez strogih linij vrt veliko bolj poživijo in ga naredijo bolj prijaznega.

Trata je lahko samostojna oblikovalna enota v vrtu, saj je lahko privlačna sama zase. Pogosteje pa jo uporabljamo za druge namene. Tako lahko z njo poudarimo posamezni vrtni element, kot je vodnjak, kip ali zanimivo drevo, ki ga obdaja velika travna površina. Tako bo ta element prišel do polnega izraza in ga bo obiskovalec vrta hitro opazil.

Na trati lahko naredimo posamezne zanimive otočke, kot so skupine grmičkov ali manjše grede s trajnicami. Pri tem moramo biti previdni, da ne pretiravamo, saj bo vrt hitro v neskladju, z vzdrževanjem trate pa bomo nenadoma imeli preveč dela. Trata je v vrtu nevtralna površina, ki jo lahko različno izpopolnimo.

Trato lahko uporabljamo tudi za vrtne poti, po katerih ne hodimo ves čas. Takšne travnate poti naj bodo široke vsaj meter ali več.

V našem okolju sejemo trate zmernega podnebnega pasu, ki najbolj učinkovito rastejo pri temperaturah od 15 do 24 stopinj Celzija. Pri višjih temperaturah se njihova rast upočasni ali povsem ustavi, kar je razlog, da v vročih poletjih ni treba pogosto kositi. Najpogostejše so trave iz rodov šopulj, bilnic in latovk. Na trgu lahko dobimo že pripravljene travne mešanice, ki jih posejemo na ustrezno pripravljeno zemljo.

Priprava tal

Priprava tal je ključnega pomena za lepo trato. Najprimernejša tla za trato so dobro odcedna, na katerih je 25 do 40 cm dobro odcedne peščene ilovice, ki omogoča razvoj globokega koreninskega sistema trav.

Priprave tal se lotimo najprej s čiščenjem zemljišča. Odstranimo vse kamenje, korenine grmov in dreves, štore in tudi morebitno travno rušo. Nato sledi odstranjevanje plevela. Pri tem moramo biti temeljiti, da nam plevel kasneje ne bo povzročal težav. Največjo pozornost namenimo trajnim plevelom, ki jih je najtežje odstraniti. Plevele odstranimo z izkopavanjem, puljenje pa ni priporočljivo, saj lahko v zemlji ostanejo korenine in korenike, iz katerih se bodo pleveli ponovno razvili. Uporabimo lahko tudi herbicide.

Če je zgornja plast tal neprimerna in premalo globoka, nasujemo ustrezno količino peščene ilovice. Na večjih površinah je to lahko dokaj drag poseg. Če so tla preveč odcedna, dodamo organsko snov, če pa so premalo odcedna pa vmešamo pesek in organsko snov. V težkih glinenih tleh naredimo drenažo za odvajanje vode. Po potrebi preverimo kislost tal. Trave najbolje uspevajo pri pH vrednosti od 5,5 do 7.

Po čiščenju tla prekopljemo ali obdelamo s frezo. Odstranimo vse kamenje in površino pograbimo. Površino trate izravnamo, da nimamo težav z izboklinami in jamicami. Pomagamo si lahko z leseno ravno ozko desko, s katero drsimo po površini in ravnamo zemljo. Na koncu tla utrdimo tako, da jih pohodimo ali povaljamo. Sledi grabljenje, da nastane plast mehke zemlje.

Zemljišče pustimo pri miru mesec dni. V tem času bodo vzklili pleveli, ki jih odstranimo do zadnjega. Tla ponovno rahlo pograbimo in potresemo gnojilo za trato.

Sejanje trate

Najprimernejši čas za sejanje trate je zgodnja jesen. Vremenske razmere so dovolj vlažne in tople, kar travi ustreza. Sejemo lahko tudi spomladi, vendar pa učinkovitost ne bo tako dobra, prav tako pa bomo imeli več težav s pleveli.

Količina semena, ki ga tresemo po tleh, je odvisna od travne mešanice. Ta lahko znaša od 2,5 g do 40 g na kvadratni meter. Ravnamo se po navodilih proizvajalca travne mešanice.

Sejemo lahko ročno, tako da čim bolj enakomerno stresamo seme po tleh, ali pa s sejalnico. Po sejanju površino lahno pograbimo in zalijemo s fino razpršenim curkom. Seme vzkali v do 14 dnevih. Redno zalivamo, po potrebi pa namestimo zaščito pred ptiči (kopreno, mrežo, strašila).

Ko trava doseže 5 cm višine, jo pokosimo z rotacijsko kosilnico na višino 2,5 cm. Pokošeno travo odstranimo in kompostiramo.

Prvo leto po trati čim manj hodimo, saj je zelo občutljiva na poškodbe.

Zahtevaj ponudbe
Zanimive sorodne vsebine: 
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem