Oblačila in obutev za delo v vrtu

Za delo v vrtu se uporabljajo različna oblačila in obutev. Vrtnarji svoje delo opravljajo na prostem, zato se morajo zaščititi pred različnimi vremenskimi vplivi.

Pri delu v vrtu se veliko pripogibamo, zvijamo, čepimo, klečimo in smo v drugih neobičajnih držah. Zaradi tega morajo biti oblačila, ki jih uporabimo, dovolj prilagodljiva, da nas ne bodo ovirala pri delu. Poleg tega morajo biti tudi dovolj trpežna, da se ob stiku z rastlinami (veje, trni) ne bodo takoj strgala ali drugače poškodovala, obenem pa nas bodo zaščitila pred poškodbami.

Spomladi in jeseni so lahko temperature nizke. Uporaba ustrezne jakne, ki nas ščiti pred vetrom in dežjem, bo izboljšala naše počutje v deževnem in vetrovnem vremenu. Vrtnarji pogosto uporabljajo različne telovnike ali brezrokavnike, ki ščitijo trup, omogočajo pa neovirano gibanje rok. Pomembno je, da oblačila dobro zaščitijo ledveni del. Če bomo dlje časa delali v hladnem vremenu (npr. pozno jeseni, pozimi), potem je smiselno razmisliti o uporabi termo spodnjega perila in termo nogavic. Hlače naj bodo lahkotne za nošnjo in prilagodljive. Če delamo v mokrem vremenu, naj imajo zaščito pred dežjem. Zelo praktično je, da imajo oblačila čim več žepov, v katere lahko spravimo drobne pripomočke in orodje.

Pri delu v pozno pomladanskem času in poletnem času uporabimo zračna oblačila, ki nas bodo hladila. Marsikateri vrtnar se odloči za uporabo dolgih hlač in tudi majic ali srajc z dolgimi rokavi. Čeprav je v njih nekoliko bolj toplo, pa nas ščitijo pred poškodbami. Takšna oblačila so priporočljiva pri obrezovanju in delu z lesnatimi rastlinami, rastlinami, ki imajo trnje in tudi pri delu s strupenimi rastlinami oz. rastlinami, pri stiku s katerimi dobimo alergijsko reakcijo.

V sončnem vremenu se moramo zaščiti. Razgaljene dele telesa namažemo z zaščitno kremo, nosimo oblačila, ki nudijo zaščito pred UV žarki, na glavo pa si poveznemo klobuk, ki bo preprečil morebitno sončarico. Uporabimo lahko slamnik, klobuk iz blaga, usnja ali katere druge oblike. Pomembno je, da je klobuk dovolj velik, da senči tudi vrat ter obraz in ne prepušča UV žarkov. Slamnik naj bo dovolj gost, da bo nudil zadostno zaščito. Uporaba kap s ščitnikom je le pogojno priporočljiva. Kape namreč ne zaščitijo zadnjega dela vratu.

Številni vrtnarji in vrtnarice uporabljajo vrtnarske predpasnike. Namen predpasnika je, da nudi dodatno zaščito. Vrtnarski predpasnik je lahko različnih barv. Sega naj preko kolen, da nas zaščiti pri klečanju. Predpasnik naj ima tudi en ali več (velikih) žepov, kamor bomo lahko odlagali drobno orodje in druge pripomočke.

Obutev za delo v vrtu naj bo vodoodporna in z dobrim oprijemom. Ljubiteljski vrtnarji najpogosteje uporabljajo gumijaste škornje, ki so lahki za nošnjo in dobro ščitijo pred blatom in vodo. Uporabljamo lahko tudi različne delovne čevlje. Pomembno je, da nudijo zaščito pred vodo. Tudi poleti v sončnih dnevih je zjutraj na vrtu rosa, ki bo zelo hitro prodrla do nog, če čevlji ne bodo nudili zaščite. Podplati naj imajo grob profil, da nam ne bo drselo v vlažnem vremenu.

Pri delu s kosilnico, predvsem tisto na nitko, pri uporabi motorne žage in pri striženju žive meje s škarjami na električni ali motorni pogon, je zelo priporočljivo uporabiti posebne zaščitne čevlje. Ti imajo posebno zaščito, ki ščiti pred vrezom. V vrtovih, ki jih preurejamo okoli propadajočih objektov, je smiselno uporabljati čevlje z zaščito pred vbodom, ki imajo v podplatu kovinsko proti vbodno zaščito. Ta zaščita prepreči, da bi si poškodovali stopalo, če stopimo na kak oster predmet, kot je npr. žebelj.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem