Vrtna igrala

Otrokom predstavlja vrt veliko igrišče. V družinskem vrtu nikakor ne smemo pozabiti na njihove potrebe po igri, sicer bodo nehote povzročali škodo na gredicah in grmovnicah. Na del vrta jim namestimo igrala.

Izbira igral na trgu je velika. Izbiramo lahko med tobogani, hišicami, gugalnicami, plezalniki, koši in drugim. Izberemo tista igrala, ki so najbolj primerna za starost naših otrok. Na trgu prevladujejo plastična igrala, ki so enostavnejša za premikanje in vzdrževanje. Lesena igrala so lepša in se tudi bolje ujamejo z vrtom, ker je les naravni material. Slabost je, da zahtevajo nekaj več vzdrževanja. Ne glede na to za katera igrala se odločimo, zahtevajmo od prodajalca oz. proizvajalca potrdila, da so varna za uporabo. Podrobno se držimo navodil za montažo in vzdrževanje.

Vrtna gugalnica z otroki, ki se guncajo

Na mestu, kjer so igrala, se bodo otroci veliko zadrževali, kar pomeni, da bo trava počasi propadla. Pomagamo si lahko tako, da posejemo bolj odporne sorte trave, ali pa uporabimo umetno travo ali gumijaste preproge oz. plošče. Tako bomo preprečili nastanek blata.

Peskovnik in druga vrtna igrala

Peskovnik je zanimivo igralo, kjer bodo otroci preživeli ure in ure. Napravimo ga lahko sami, tako da naredimo leseni okvir, ki ga položimo na zemljo, impregnirane lesene deske ali betonsko oz. tlakovano podlago. Uporabimo droben pesek – mivko, ki nima umetnih dodatkov. Pesek za peskovnike je mogoče kupiti v specializiranih trgovinah. Pomembno je, da peskovnik zaščitimo pred mačkami. Mačkam peskovnik predstavlja veliko stranišče, zato ga pokrijemo, ko se otroci v njem ne igrajo. S tem ga zaščitimo tudi pred padajočim listjem in drugimi nečistočami.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem