Sajenje vzpenjavk

Da bodo vzpenjavke uspešno rasle, jim moramo zagotoviti ustrezne rastne pogoje. Pred nakupom se temeljito pozanimajmo, kakšne so zahteve vzpenjavk, da bomo lahko ustrezno pripravili rastišče. Pozorni moramo biti predvsem na to, ali posamezna vrsta zahteva kisla ali bazična tla.

Vzpenjavke je najpogosteje mogoče kupiti v posodah. Vrtnice se običajno prodajajo z golimi koreninami. Vedno izberemo zdrave in nepoškodovane rastline z močnimi poganjki. Rastline z golimi koreninami naj imajo dobro in enakomerno razvit koreninski sistem. Pri rastlinah v posodah ne smejo korenine siliti skozi luknjo v dnu za odcejanje vode.

Vzpenjavke, ki rastejo v posodah, lahko na prosto sadimo preko celega leta, če razmere to dopuščajo. Tiste vzpenjavke, ki so bolj občutljive na mraz, sadimo spomladi, da se do jeseni dobro ukoreninijo. Vzpenjavke z golimi koreninami sadimo v času mirovanja: jeseni in pozimi.

Na mestu, kjer bomo posadili rastline, odstranimo plevel. Zemljo prekopljemo in dodamo veliko komposta ali dobro uležanega hlevskega gnoja. Jama, v katero posadimo rastline, naj bo približno dvakrat večja, kot je premer posode ali korenin. Če sadimo na mesto, kjer ni mogoče izkopati tako velike jame, naj bo jama velika toliko, kot je velika posoda. Vzpenjavko posadimo tako, da je vrh koreninske grude poravnan s tlemi, le srobote sadimo nekoliko globlje. Cepljene vzpenjavke sadimo tako, da je cepič približno 5 cm v zemlji. Jamo zasujemo z zemljo, potlačimo in temeljito zalijemo. Namestimo oporo in vzpenjavko namestimo po njej.

Sveže posajene rastline temeljito zalijemo. Okoli rastline nasujemo 5 do 10 cm zastirke v krogu s premerom okoli 1 metra.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem