Orodje in oprema za delo v vrtu

Pri delu v vrtu si pomagamo z različnimi orodji, opremo in stroji. Lopata, vile in motika so obvezno orodje vsakega ljubiteljskega vrtnarja, pa tudi vedro za prenašanje in vrtnarske škarje za obrezovanje. V veliko pomoč nam bo tudi drugo orodje in pripomočki, kot je samokolnica, sadilniki, zalivalka in razni stroji. Izbira na trgu je velika, priporočljivo je, da se odločamo za kakovostno orodje, ki nam bo dolgo in brezhibno služilo.

Poleg primernega orodja poskrbimo tudi za potrebno zaščitno opremo. Rokavice so tako rekoč obvezna oprema vsakega vrtnarja, da se zaščitimo pred umazanijo in poškodbami. Pri delu z različnim vrtnim orodjem uporabimo primerno zaščitno opremo. To so glušniki za zaščito sluha v primeru uporabe glasnih strojev (motorna žaga, motorna kosilnica, motorne škarje za obrezovanje, puhalniki listja, drobilniki), rokavice, ki ščitijo pred urezom in zaščita obraza pred letečimi delci. Tudi primerna obutev, kot so gumijasti škornji, bo koristila, predvsem v vlažnem vremenu. Pri delu z različnimi kosilnicami je priporočljivo uporabljati čevlje s proti vrezno zaščito.

Nakup orodja

Vrtno orodje v osnovi izhaja iz oblik, ki so jih razvili naši predniki. Za izdelavo v preteklosti so se večinoma uporabljale kovine (železo) in les. Iz lesa so običajno bili ročaji. Danes se poleg lesa in kovin uporabljajo še različni drugi umetni materiali. Pri oblikah orodja v zadnjih letih bistvenega napredka ni bilo. Proizvajalci največ poudarka dajejo ergonomski obliki in učinkovitosti uporabe.

Ne glede na to, ali se odločimo za orodje velike multinacionalke ali lokalnega obrtnika, vedno bodimo pozorni na kakovost izdelave in uporabnost. Orodje slabe kakovosti, čeprav ima nizko ceno, nam bo povzročilo precej slabe volje, saj ne bo opravljajo svoje funkcije tako kot mora, se bo kvarilo in na koncu bomo verjetno odšteli skupaj več denarja, kot če bi na začetku kupili kakovostnejše, a nekoliko dražje.

Izbira orodja za posamezno vrtno opravilo je običajno pestra. Običajno imamo na voljo neki univerzalen model, poleg njega pa tudi nekaj specializiranih, ki so namenjena točno določenemu načinu uporabe. Takšen primer so škarje za obrezovanje. Imamo univerzalne vrtnarske škarje, s katerimi lahko obrezujemo večino rastlin do debeline 1 cm in bomo z njimi lahko opravili večji del obrezovanja. Če pa imamo veliko rastlin, ki jih je treba redno obrezovati, pa si lahko omislimo drugače oblikovane škarje, ki omogočajo različne načine obrezovanja, kot so papagajke, vzvodne škarje, ščipalke in škarje za rezanje cvetja. Pri nakupu smo zato pozorni, da kupimo orodje, ki je najbolj primerno za naše potrebe in je oblike, ki omogoča udobno in varno uporabo (je ergonomsko) ter ustrezne velikosti.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem