Prijeten vonj španskega bezga

Španski bezegŠpanski bezeg, tudi majnica, lipica, navadna lipica ali jorgovan, je grmovnica, ki jo bomo v vrt posadili predvsem iz dveh razlogov: lepih cvetov in prijetnega vonja, ki jih cvetovi oddajajo. To je grmovnica za vse, ki v vrtu posvečajo tudi posebno pozornost vonjavam, razveseljuje pa sredi pomladi.

Najpogosteje na slovenske vrtove sadimo navadni španski bezeg (Syringa vulgaris) ali različne sorte navadnega španskega bezga. Barva španskega bezga je vijolična v različnih odtenkih. S križanji so uspeli vzgojiti sorte z belimi, rumenimi, rožnatimi in škrlatno rdečimi cvetovi. Mogoče pa je posaditi tudi nekatere druge vrste španskega bezga, kot so korejski, japonski in mandžurski španski bezeg.

Cvetovi španskega bezga

Vonj navadnega španskega bezga je v času bujnega cvetenja izrazit. Zaznamo ga lahko že na daleč v smeri vetra, še preden zagledamo grm. Vonj je omamen, sladek, skoraj pretirano osladen. Vejica s cvetovi, ki jo bomo imeli v vazi v dnevni sobi, bo popolnoma odišavila celoten prostor. Različne sorte imajo lahko drugačen vonj in manj ali bolj izrazit, nekako pa velja, da temnejši kot so cvetovi, bolj izrazit je vonj. Sorte z belimi cvetovi, pa so običajno brez vonja, ali pa je ta zelo blag. Vonj korejskega španskega bezga (Syringa patula) pa je nekoliko drugačen in še najbolj spominja na vonj po medu.

Beli cvet španskega bezga

Lahko se zgodi, da med cvetenjem španski bezeg, ki ima sicer močan vonj, nima vonja ali pa je zelo blag. To je posledica temperature in zračne vlage. Če je vreme hladno in vlažno, potem cvetovi ne bodo oddajali vonja, ko pa se temperatura dvigne, pa vonj postane bolj izrazit – cvetovi začnejo dišati. Enako velja, če je prevroče in preveč suho.

Španski bezeg cveti kratek čas. Če želimo uživati v lepoti njegovih cvetov in njegovega vonja dlje časa, potem je priporočljivo, da posadimo različne sorte, ki cvetijo ob različnih časih.

Cvetovi španskega bezga

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem