Orodje za obrezovanje sadnega drevja

Za obrezovanje drevja potrebujemo različno orodje, s katerim odstranjujemo veje in pripomočke, s katerimi si pomagamo.

Najpomembnejše orodje so škarje za obrezovanje ali pogosto imenovane tudi vrtnarske škarje. Škarje za obrezovanje uporabljamo za rezanje tanjših vej in poganjkov. Pri nakupu ne varčujmo in kupimo trpežne in pravilno oblikovane škarje. To se nam bo obrestovalo pri vsakodnevnem delu v vrtu, ne le pri obrezovanju sadnega drevja. Dobre škarje za obrezovanje so trdne, lepo sedejo v roko in dobro režejo. Rez je gladek in brez natrganih delov. Obvezno morajo imeti zatič, s katerim jih obdržimo zaprte. Škarje redno brusimo in oljimo zglobe ter vzmet.

Vrtnarske škarje
Škarje za obrezovanje ali vrtnarske škarje

Škarje za obrezovanje drevja
Velike škarje za obrezovanje drevja

Večje veje odstranimo s pomočjo žage za obvejevanje. Žaga ima debel in rahlo zakrivljen list dolžine 30 do 50 cm, ki je nasajen na lesen ali plastičen ročaj. Lahko je fiksna ali zložljiva. Žaga ne potrebuje veliko vzdrževanja. Redno jo čistimo in z oljem mažemo mehanizem, ki omogoča zlaganje.

Zložljiva žaga za obvejevanje
Zložljiva žage za obvejevanje drevja

Pri obrezovanju si pomagamo s sadjarskim ali cepilnim nožem. Nož ima rahlo zakrivljeno jekleno rezilo dolžine okoli 7 cm. Z njim obdelamo rane, ki jih napravimo z žaganjem vej. Cepilni nož uporabljamo tudi pri cepljenju drevja, z njim pa lahko nabiramo tudi zelenjavo.

Pri višjih drevesih bomo potrebovali lestev, da bomo dosegli tudi najvišje poganjke. Pri lestvi je najpomembnejša varnost. Lestev naj bo trdna in stabilna. Najpogosteje se uporabljajo zložljive lestve, ki se postavijo v obliki na glavo postavljene črke v. Takšne lestve so stabilne na ravnem in trdem terenu, na nagnjenem ali mehkem pa postanejo nevarne. Najbolj varne so lestve, ki imajo na dnu kline, ki jih zapičimo v tla, da povečamo stabilnost. Lestve, ki jih prislonimo na drevo, za obrezovanje niso primerne, ker ne bomo mogli doseči poganjkov na zunanjem delu krošnje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem