Nakup sadnih dreves

Preden odidemo v drevesnico po nova sadna drevesa, dobro preučimo, katera sorte so primerne za naš vrt. Različne sorte zrastejo različno veliko in zahtevajo različno nego. Vsekakor je smiselno, da izberemo bolj odporne sorte, ki jih ne napadajo škodljivci in ne zahtevajo škropljenja. Število dreves naj bo prilagojeno razpoložljivemu prostoru in ne kupujemo na zalogo ali z razmišljanjem, saj bomo kasneje drevo podrli. Drevesa s časom rastejo in lahko hitro prerastejo prostor, ki smo jim ga namenili.

Sadike kupujemo v specializiranih drevesnicah, ki imajo ponudbo različni sort. V takšni drevesnici so zaposleni strokovnjaki, ki nam bodo znali svetovati, katera sorta je primerna za naše potrebe. Takšne drevesnice imajo običajno zdrave sadike, vseeno pa povprašajmo po garanciji.

Vedno kupujmo mlade sadike, ker se hitro utrdijo in omogočajo, da jih oblikujemo po lastnih željah. Čas nakupa je odvisen od tega, kako je sadika pripravljena. Drevesca, ki so posajena v posode, lahko kupimo vse leto in jih tudi posadimo. Pri tem preverimo, da je bilo drevesce res vzgojeno v posodi in ne vanjo le presajeno tik pred prodajo. Drevesa z golimi koreninami so na voljo jeseni in pozimi, ko mirujejo. Vzgojena so bila na gredah, odkoder so jih izkopali, sadimo pa jih jeseni in pozimi, če tla niso zmrznjena. Pri nakupu smo pozorni, da korenine niso izsušene. Kupimo takšne sadike, ki imajo korenine enakomerno razvite in niso med seboj prepletene.

Izbiramo mlada drevesa stara dve ali tri leta. Starejše sadike se težko primejo. Izbrana drevesca naj bodo krepka, zdrava in brez poškodb ali morebitnih bolezenskih znakov.

Pred nakupom preverimo, kako je s sposobnostjo samoopraševanja. Nekatere sorte se same ne morejo opraševati, zato je smiselno, da kupimo vsaj dve drevesi iste vrste, a različnih sort, da bomo zagotovili bogat obrod.

Pri nakupu se bomo lahko srečali z informacijo, da so vsa sadna drevesa cepljena na podlago. Sadne sorte v večini primerov cepimo na drugo podlago, ker drevesa vzgojena iz semen običajno slabo rodijo in se razvijajo, zelo težko pa jih je razmnoževati s potaknjenci. Zato se cepijo na podlago, pri čemer cepič določa sorto in kakovost plodov, podlaga pa uravnava rast. Nekatere podlage zagotovijo določeno odpornost proti nekaterim boleznim in škodljivcem.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem