Čiščenje glinenih cvetličnih loncev in posod

Glinene posodeGlineni lonci in posode iz žgane gline so najbolj primerni za sajenje rastlin. V primerjavi s plastičnimi in kovinskimi posodami imajo številne prednosti. Ker so porozni omogočajo dihanje koreninam in ohranjajo zemljo vlažno. Poleti do neke mere nudijo izolacijo pred vročino in preprečujejo pregrevanje korenin v vročih in sončnih poletnih dneh. Zaradi barve so lep okras vrta in nepogrešljivi v sredozemskem vrtu.

Imajo pa nekaj slabosti in ena izmed njih, ki je zelo moteča, je, da se sčasoma umažejo in postanejo neprivlačni na pogled. Umaže jih umazanija od zunaj, ker pa so porozni, skozi njih prehaja voda, ki s seboj nosi minerale in soli, ki so v gnojilih. Te snovi se odlagajo se na zunanji strani v obliki belih lis. Na ta način dobijo posode sicer starinski videz, ki pa marsikomu ni všeč. Tako umazane posode se tudi ne vključijo dobro v vsak vrt.

Lep videz glinenih cvetličnih posod ohranjamo z rednim čiščenjem. Najlažje čistimo prazne posode.

Najprej posode skrtačimo. Uporabimo sirkovo krtačo ali tršo krtačo za čevlje. V skrajnem primeru si lahko pomagamo tudi s plastično metlico za straniščno školjko. Kovinske krtače niso primerne, ker bomo z njimi poškodovali glineno površino. S krtačo temeljito na suho skrtačimo površino posode ali lonca. Da se ne praši preveč, lahko posodo pred krtačenjem namočimo v vodo.

Pripravimo mešanico kisa in vode. Uporabimo 5 % kis, ki ga zmešamo z vodo v razmerju 1:4 (na liter kisa damo štiri litre vode). Prazno glineno posodo potopimo v mešanico. Lahko bomo opazili nastajanje mehurčkov, kar je normalen proces.

Po 20 do 30 minutah posodo odstranimo iz mešanice kisa in vode in jo obrišemo z vlažno krpo. Morebitne ostanke umazanije temeljito zdrgnemo z gobo. Če umazanije ne moremo odstraniti, posodo še za nekaj časa potopimo v kis. Lahko pa uporabimo krpo ali gobo, ki jo namočimo v kis in z njo zdrgnemo umazanijo. 

Za konec prazne posode zdrgnemo še v mlačni vodi, v kateri smo raztopili milo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem