Prezimovanje glinenih cvetličnih loncev, posod in korit

Glineni cvetlični lonci (terra cotta) so lep okras vrta in nepogrešljiv sestavni del sredozemskega vrta. Uporabljamo jih za sajenje različnih rastlin, s katerimi lahko popestrimo dvorišča, vrtne poti, vhode in druge dele vrta ali pa jih uporabimo na balkonu in terasi. Ker so izdelani iz žgane gline, so porozni in bolj občutljivi na mraz kot plastični lonci. Če jih preko zime pustimo zunaj, jih lahko zmrzal poškoduje ali uniči.

Žgana glina je porozna. Posode in cvetlični lonci, ki so preko zime na prostem, kjer jih moči dež, so ves čas vlažni. Ko začne zmrzovati, v glino ujeta voda zmrzne in nastane led. Led ima lastnost, da se širi in glineni lonci začnejo razpadati – lahko počijo ali pa se začnejo luščiti. Če je v njih zemlja, se ta namoči, zmrzne, začne širiti in lonec zaradi pritiska poči.

Jeseni, ob koncu sezone, lonce izpraznimo in temeljito očistimo s pomočjo mehke krtače. Lahko jih operemo z vodo, vendar jih moramo potem temeljito posušiti, za kar je smiselno izbrati topel sončni dan. Suhe in čiste lonce shranimo v suhem in neogrevanem prostoru, kjer temperature ne padejo pod ledišče. Položimo jih narobe, tako da je zgornji del na tleh. Ne nalagamo jih enega na drugega, saj bomo imeli spomladi težave, ko jih bomo želeli dobiti narazen in v skrajnem primeru lahko tudi počijo.

Velike glinene posode in korita, ki jih je težko premikati, izpraznimo in očistimo. Nato jih zavijemo v slamo, vrečevino ali plastično mehurčkasto folijo. Zgornji del dobro prekrijemo, da zaščitimo pred dežjem, snegom in vlago.

Glinene lonce, v katerih ohranimo rastline preko zime (npr. trajnice, grmovnice in drevesa), prestavimo v rastlinjak ali zimski vrt. Če rastlinjaka nimamo, potem naj prezimijo na prostem, vendar jih ustrezno zaščitimo. Prestavimo jih v zavetno mesto na južni strani, če je le mogoče pod napušč, da so zaščitene pred dežjem in snegom. Pod lonec namestimo glinen ali lesen podstavek, da ga dvignemo s tal in, da lahko odvečna voda iz njega nemoteno odteka. Tako tudi preprečimo, da bi primrznil na tla. Zaščitimo ga s plastjo slame, ki jo povežemo z vrečevino. Namesto slame lahko uporabimo tudi stare odeje ali pa mehurčkasto plastično folijo. Za boljšo zaščito lahko skupaj postavimo več loncev, ki jih zaščitimo s slamo ali folijo.

Zanimive sorodne vsebine: 
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem