Praproti v notranjih prostorih

Praprot v lončkuGojenje praproti v notranjih prostorih kot lončnice je dokaj enostavno. Praproti, kot lončnice so priljubljene, ker uspevajo skoraj izključno na polsenčnih in senčnih mestih, kar je posledica dejstva, da večina praproti v naravi uspeva na gozdnih tleh. Za bogato rast je pomembno, da imajo dovolj vlage, da niso na prepihu in ne na previsokih temperaturah.

Ko se odpravimo po nakupu praproti, je pomembno, da vemo, v kakšnem prostoru jih bomo gojili. Če bo prostor hladnejši, kot je npr. zastekljeni neogrevan balkon ali zimski vrt, potem se lahko odločimo za praproti zmernega podnebja. Te praproti ne uspevajo v ogrevanih prostorih, kjer se dobro počutijo tropske praproti.

Ker je naravno okolje praproti gozd, moramo uporabiti temu primeren substrat. Ker imajo zelo občutljive in nežne korenine, mora biti substrat bogat z organsko snovjo in dobro odceden. Čeprav imajo praproti rade vlago, pa ne prenesejo preveč namočenih tal. Zemljo oz. substrat pripravimo iz mešanice peska in šote.

V naravi večina praproti uspeva na gozdnih tleh, kjer je svetlobe malo. V notranjih prostorih bodo najbolje uspevale v polsenci, kjer ni neposredne sončne svetlobe ali pa ob vzhodnem ali zahodnem oknu, kjer so deležne jutranjega ali večernega sonca. Zanje ni primerno mesto ob južnem oknu, kjer so ves dan na soncu. Tudi popolna senca jim ne ustreza najbolj. V zimskem vrtu jih lahko posadimo pod druge rastline, kjer jih bo sonce obsijalo le tu in tam skozi odprtine med listi drugih rastlin.

Praprot

Praproti obožujejo vlago. Zato so odlične rastline za kopalnico. Zemlja se ne sme nikoli izsušiti, zato vsakodnevno zalivamo. V suhih dnevnih prostorih v podstavke lončkov namestimo granulat, ki zadržuje vlago. Praproti redno pršimo z vodo.

Večina praproti ne uspeva v nizkih temperaturah. Tropske praproti najbolje uspevajo pri zimskih temperaturah med 15 in 21 stopinjami Celzija, praproti zmernega podnebja pa pri temperaturah od 10 do 16 stopinj Celzija.

Praproti gnojimo poleti v času rasti enkrat na dva do štiri tedne. Uporabljamo specialna gnojila za praproti. Lahko uporabimo tudi univerzalno gnojilo za lončnice, ki pa ga zelo močno razredčimo z vodo, da ne uničimo korenin. Uporabljamo lahko tudi gnojilo, ki ga škropimo po listih. Pozimi ne gnojimo, ker praproti počivajo.

Praproti presadimo takrat, ko korenine povsem prerastejo lonček. Presajamo spomladi. Vsako leto odstranimo zgornjo plast substrata in ga nadomestimo z novim.

Zanimive sorodne vsebine: 
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem