Čebulnice v posodah in cvetličnih lončkih

Čebulnice lahko gojimo v različnih posodah in cvetličnih lončkih v notranjih prostorih, kjer bodo lahko cvetele že v pozni pomladi ali zgodnji zimi. Takšne cvetoče čebulnice lahko kupimo v trgovskih centrih, lahko pa jih vzgojimo sami iz kupljenih čebulic.

Čebulnice lahko posadimo v posode ali cvetlične lončke različnih oblik. Pomembna je le zadostna globina zemlje. Ta je odvisna od velikosti čebulice. Pomembno je, da je globina zemlje najmanj 7 cm. Za zemljo lahko uporabimo katerokoli zemljo za lončnice, ki ji dodamo nekaj gnojila.

Hijacinta - popkiČebulice položimo na pripravljeno zemljo s koreninami navzdol in jih zavrtimo za četrtino obrata, da se oprimejo zemlje. Če sadimo skupaj več čebulic, naj bo med njimi od 1 do 1,5 cm prostora. Dodamo zemljo, ki jo nežno potlačimo med čebulicami, dokler niso čebulice skoraj povsem prekrite. Zalijemo toliko, da voda priteče skozi odprtino na dnu posode.

Po sajenju spomladi cvetočih čebulnic postavimo posodo na temno mesto, kjer je temperatura od 1 do 10 stopinj Celzija za 8 do 14 tednov. Ker je tako nizke temperature v stanovanju ali hiši težko doseči, jih lahko postavimo v neogrevan rastlinjak ali vrtno hiško za orodje. Pomembno je le, da temperature ne padejo pod ledišče. Rešitev je tudi hladilnik, vendar pa v njem ne sme biti zelenjave in sadja, saj ta oddaja etilen, ki lahko prepreči razvoj popka. V tem času bodo čebulice pognale in razvile korenine, zato je pomembno, da se zemlja ne izsuši.

Po 6 do 8 tednih se bodo začeli razvijati zeleni poganjki. Dokler bomo imeli čebulice na hladnem, bo rast počasna. Ko pa želimo, da se začnejo razvijati listi in cvetovi, jih prestavimo na svetlo mesto, vendar ne na celodnevno neposredno sočno svetlobo. Primerno je vzhodno ali zahodno okno. Če je v prostoru več kot 23 stopinj Celzija, bodo čebulnice rasle prehitro in njihov videz ne bo privlačen. Če se med rastjo začnejo nagibati, jim priskrbimo oporo. Redno zalivamo.

Ko čebulnice odcvetijo, jih začnemo pripravljati na mirovanje. Nadaljujemo z zalivanjem, dokler se listi povsem ne posušijo. Čebulice izkopljemo in jih posušimo. Odstranimo suhe liste in zemljo ter jih shranimo na suhem in temnem mestu.

Jeseni čebulice posadimo na grede, kjer se bodo spomladi ponovno razvile. Uporaba istih čebulic za sajenje v posodah se ne obnese in rastline naslednje leto niso več tako privlačne.

Fotografija: franky242 / FreeDigitalPhotos.net

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem