Kaj potrebujemo na vrtu

Urejanje novega vrta Vrtna pipa za vodoob novogradnji ali potem, ko smo se odločili, da se staremu vrtu odpovemo in si uredimo novega, je velik izziv. Ne samo, da je treba upoštevati številne lastnosti in zahteve rastlin ter njihov razvoj, pogosto se postavi vprašanje, kaj v vrtu v resnici potrebujemo. Družina lahko oblikuje želje, hitro pa se nam zgodi, da pozabimo na sicer neopazne podrobnosti, ki pa jih v vrtu potrebujemo in nam olajšajo negovanje in oskrbo vrta.

Glede na obliko vrta, dvorišča in hiše, na vrtu ali dvorišču potrebujemo prostor za:

Nekje na vrtu naj bo priključek za vodo, kamor bomo priklopili vrtno cev. Ta je lahko na steni hiše ali pa zakopan v zemljo v posebnem jašku. Mogoča rešitev je tudi stoječa pipa, ki jo zakrijemo z grmovjem ali drugim rastlinjem. Če bomo za zalivanje uporabljali deževnico, potem potrebujemo prostor za cisterno ali posodo za deževnico. Če zalivamo z zalivalkami, potem naj bo vodna pipa v bližini lope za shranjevanje orodja, ali pa ob njej izdelamo primerno shrambo za zalivalko. Vodni priključek naj bo tam, kjer nam bo prišel najbolj prav. Običajno ga namestimo v bližino zelenjavnega vrta ali pa cvetličnih gred. Če imamo večji vrt, lahko napravimo več vodnih priključkov.

Na vrtu občasno potrebujemo električni priključek. Namestimo ga na skrito in pred dežjem in vodo zaščiteno mesto. Najbolj praktično je nekje na steni hiše ali na morebitni terasi. Pomagamo si lahko tudi tako, da uporabimo podaljšek, ki ga vključimo v električno vtičnico znotraj hiše. Najbolje je v kleti, da ne bomo motili drugih stanovalcev.

Vsak pravi vrt naj ima vsaj en kotiček za posedanje. Ta je lahko na vrtni terasi ali pa nekje v vrtu. Pri manjšem vrtu uporabimo klop ali dva vrtna stola, če pa imamo večji vrt, pa postavimo vrtno sedežno garnituro z vrtno mizo, kjer se bodo lahko družina in prijatelji družili.

Ljubitelji žara ne smejo pozabiti na vrtni žar. Najbolje je izbrati zidanega, saj bo peka na njem najbolj enostavna, takšni žari pa so tudi zelo trpežni. Izbira žarov je velika od enostavnih s kuriščem do takšnih, ki imajo še umivalni, delovno površino in tudi plinski štedilnik. Izberemo takšnega, ki odgovarja našim željam in ni prevelik za vrt.

Po delih vrta, kjer se bomo veliko gibali, je smiselno urediti poti. Pot bomo zagotovo potrebovali od vrat do zelenjavnega vrta, saj bomo vsakodnevno nabirali zelenjavo in zelišča. Poti so lahko tlakovane, peščene, posute z lubjem ali pa le utrjene travnate površine.

Če imamo majhne otroke (lastne ali pa vnuke) ne smemo pozabiti na površino, kjer se bodo lahko igrali. V njeni bližini naj ne bo dragocenih rastlin, ki bi jih lahko poškodovali. Lahko jim namestimo različna igrala.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem