Kako povečati število deževnikov v vrtni zemlji?

Deževniki so koristne živali v vrtu. Z ritjem po zemlji rahljajo zemljo in omogočajo dostop zraka do korenin. Hranijo se z odmrlim organskim materialom, kot so listi in stebla rastlin. Te pojedo, predelajo in izločijo. Njihov izloček je zelo kakovostno gnojilo, ki koristi rastlinam. Vsebuje veliko dušika, fosforne kisline, kalija in magnezija. Zaradi tega jih skušamo imeti v vrtu čim več.

Deževniki so zelo občutljivi in zahtevajo povsem naravno vrtnarjenje. Uporaba umetnih gnojil in škropiv jih ugonobi, prav tako uporaba motokultivatorja. Pri prekopavanju z lopato moramo biti previdni, saj jih lahko veliko pokončamo. Ne ustreza jim težka in zbita zemlja.

Deževniki se dobro razmnožujejo v zemlji bogati z organskimi snovmi. Primeren način gnojenja je s kompostom ali hlevskim gnojem. V biološki zemlji je na kvadratni meter okoli 200 deževnikov, ki v enem letu proizvedejo za 70-kratnik lastne teže izločkov.

V vrtu imamo običajno dve vrsti deževnika. V kompostu se zadržuje kompostni deževnik (Eisenia fetida), ki je rdečkaste barve in 6 do 8 cm dolg. Deževniki te vrste živijo samo v kompostu, saj jim ustreza gnijoče okolje. Če jih prenesemo v vrtno zemljo, poginejo. V vrtni zemlji ima svoje domovanje poljski deževnik (Lumbricus terrestris). Je rjavkaste barve in zraste do 25 cm.

Deževniki se aktivno razmnožujejo v zemlji, ki je bogata s kompostom in kjer je na tleh dovolj organskih odpadkov. Največ deževnikov pogine v zimskem času zaradi zmrzali in pomanjkanja hrane. Da omogočimo preživetje zime čim večjemu številu deževnikov, vrtne grede jeseni prekrijemo s plastjo hlevskega gnoja ali slame.

Število deževnikov lahko povečamo tudi tako, da jih gojimo. Vse, kar potrebujemo, je nekaj časa, lesen zaboj in prostor s stalno temperaturo, kjer ne zmrzuje. Jeseni na dno zaboja položimo listje ali slamo. Sledi plast vrtnih in kuhinjskih odpadkov (ostanki rastlin, organski odpadki rastlinskega izvora) pomešanih s kompostom. Deževnikom zelo ustrezajo odpadki, ki imajo veliko aromatičnih snovi (jabolčna lupina, čebula, ogrizki...). Plast odpadkov prekrijemo s plastjo vrtne zemlje. Natresemo novo plast odpadkov, ki naj sega do vrha zaboja. Vsebino poškropimo z rahlo sladkano mlačno deževnico. Iz vrtne grede izkopljemo nekaj deževnikov in jih naselimo v zaboj. Zaboj prekrijemo z vrečevino, ki omogoča pretok zraka. Zaboj redno pregledujemo in po potrebi dodajamo hrano. Deževniki se bodo preko zime razmnožili in spomladi jih preselimo v vrtno zemljo. Preselimo mlade živali in jajčeca, ki jih takoj zasenčimo. Stare živali lahko pustimo v zaboju, kjer se bodo razmnoževale naprej. Skrbimo le, da ne zmanjka hrane.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem