Niso vse rastline primerne za okraševanje jedi

Listi melise na tortiV številnih restavracijah nam prinesene jedi lepo okrasijo z različnimi rastlinami. Običajno gre za zelenjavo: paradižnik, solato, redkvico pa kako zelišče in včasih tudi kako cvetlico. Tudi nekatere pijače barmani okrasijo s kakšnim izmed zelišč ali celo cvetnimi listi vrtnic. Tako servirane jedi so bolj privlačne na pogled. Takšen način serviranje je privlačen tudi za pripravo slavnostnega kosila doma. Vendar moramo biti zelo previdni, katere rastline uporabimo, saj so nekatere vrtne rastline (predvsem okrasne) strupene in lahko povzročijo težave, če jih zaužijemo.

Številne rastline vsebujejo različne snovi, ki jih uporabljajo kot zaščito pred objedanjem. Običajno gre za snovi, ki so strupene ali škodljive ljudem in lahko, ob zaužitju takšne rastline, povzročijo slabo počutje, bruhanje, želodčne težave, v skrajnem primeru pa tudi smrt. Oleander je primer rastline, ki sodi zagotovo med najbolj strupene rastline, ki jih najdemo na vrtovih. Že rokovanje z njim brez ustrezne zaščite rok lahko nekaterim bolj občutljivim povzroči težave, zaužitje listov ali cvetov pa že v manjših količinah povzroči smrt.

Narcise in piškoti
Narcise in hrana so zelo slaba kombinacija - narcise povzročajo boleče otekanje in izpuščaje na koži

Osnovno pravilo pri uporabi rastlin za okraševanje hrane je, da ne uporabljamo rastlin, za katere nismo povsem prepričani, da ne vsebujejo škodljivih snovi. Če obstaja kanček dvoma, potem rastline ne uporabimo. Pri tem je treba opozoriti, da je na internetu na različnih spletnih straneh in blogih najti napačne informacije, zato je pomembno, da strupenost rastline preverimo v res kredibilnih virih.

Če se lotimo okraševanje jedi z rastlinami, smo zagotovo lahko brez skrbi, če uporabimo zelenjavo, ki jo sicer uživamo surovo in pa zelišča oz. začimbe. Z listi solate, redkvico, papriko, grahom, cvetačo, baziliko, drobnjakom in drugo zelenjavo ter različnimi zelišči lahko naredimo zanimive vzorce in podobe, ki bodo naredile jedi privlačnejše.

Cvetovi trajnic in enoletnic so zelo privlačni za okraševanje in marsikdo zelo rad poseže po njih. A pozor! Med cvetočimi trajnicami in enoletnicami so številne, ki so zelo strupene. Enako velja za cvetove grmovnic. Med privlačnimi rastlinami, ki jih nikoli ne uporabljamo za okraševanje jedi, so narcise, vsi zimzeleni, rododendroni, lantana, tisa, oleander, navadna kalina in mnoge druge. Seznam je zelo dolg.

Rastline, ki jih lahko uporabimo za okraševanje jedi in jih lahko gojimo tudi na domačem vrtu pa so: sivka, trobentica, vrtnice, vijolice, melisa, bezeg, gardenija, fuksija, boraga, marjetice, kamilica in ognjič. Prav tako lahko uporabimo tudi mlado bukovo listje. Pri tem pa je pomembno, da jih ne gnojimo z umetnimi gnojili in na njih ne uporabljamo pesticidov.

Zanimive sorodne vsebine: 
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem