Okrasne trave v posodah

Številne okrasne trave lahko sadimo v cvetlične lonce in okrasne posode. Nekatere trave razvijejo zelo lepo podobo, ko se razrastejo po vsej posodi, druge pa se bolje ujamejo v kombinaciji z drugimi okrasnimi rastlinami. Z gojenjem v posodah lahko trave dvignemo s tal in jih uporabimo kot okrasni element v višini oči in za namestitev na dele, kjer sicer ne bi uspevale (npr. tlakovano dvorišče, stopnice itd.). Če imamo teraso ali balkon, je lahko sajenje v posode edina rešitev, da lahko gojimo okrasne trave.

Glavna prednost sajenja trav v posode je, da jih lahko poljubno premikamo. Trave se čez leto močno spreminjajo. V spomladanskem času jih imamo na primernem mestu v vrtu, kjer rastejo in se razvijajo, pozno poleti, ko razvijejo cvetove, listi pa dosežejo končno velikost, pa jih lahko prestavimo na mesta, kjer so osrednja točka. Med seboj lahko kombiniramo posode z različnimi travami, ki se po strukturi in barvi listov močno razlikujejo in tako ustvarjamo različne vzorce. Te vzorce lahko s premikanjem posod ves čas spreminjamo. Kombiniramo jih lahko tudi s posodami s cvetjem.

Večina trav, ki jih posadimo v posode, razvije nekoliko manj cvetov, kot če bi rasle na prostem. To je lahko tudi ugodno, saj nekatere trave na prostem postanejo izredno velike, v posodah pa ostanejo manjše. Nekatere trave v posodah ne bodo cvetele, zato pa bodo do večjega izraza prišli njihovi listi.

V posodah lahko gojimo trave, ki na prostem ne preživijo zime. Jeseni jih prestavimo v rastlinjak, zimski vrt ali na hladno in svetlo prezimno mesto. Na ta način lahko gojimo tudi nekatere tropske trave.

Če se odločimo za gojenje trav v posodah, jim moramo zagotoviti ustrezne posode. Velike in visoke trave zahtevajo tudi velike posode, medtem ko manjše trave sadimo v manjše posode. Posebej pozorni moramo biti pri visokih travah, ki zelo rade razvijejo zelo globok koreninski sistem in zato potrebujejo tudi visoke posode. Smiselno je, da se pred sajenjem v posode seznanimo z zahtevami trav. Če trave posadimo v premajhne posode, bodo dosegle manjšo velikost in manj bujno cvetele. Velike trave, ki naredijo obsežen koreninski sistem, lahko z leti uničijo posodo, če ta ni dovolj trdna – posoda poči zaradi pritiska korenin. V takšnih primerih je smiselno trave saditi v betonska korita.

Glede uporabljene zemlje trave niso zahtevne. Potrebujejo dobro odcedno zemljo z veliko organske snovi, ki zadržuje vodo.

Posode postavimo na mesto, ki ima svetlobne razmere primerne zahtevam vrste trave. Posod ne postavljamo na vetrovna mesta, ker jih lahko veter prevrne. Na to smo še posebej pozorni pri visokih travah.

Posode redno zalivamo, da se zemlja ne izsuši. Ko trave odcvetijo, pustimo cvetove in stebla preko zime, saj so lep okras. Porežemo jih zgodaj spomladi, preden trave na novo odženejo. Takrat odstranimo tudi vse suho listje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem