Osvetlitev terase

Svetila na terasi so zanimiv in uporaben dekorativni element. Omogočajo nam večerno posedanje na terasi, delo v večernem in nočnem času, poleg tega pa so tudi oblikovalski element. Z različnimi svetili lahko v temi poudarimo in zakrijemo posamezne dele terase, rastline in druge elemente.

Na terasi uporabimo nepremična svetila, ki jih vgradimo v tla, na stene in stebre, ali pa uporabimo premična svetila. Ker luči potrebujejo električno energijo, že pri izgradnji terase predvidimo, kje bomo postavili svetila ali pa namestimo električne priključke (vtičnice). Električna napeljava mora biti ustrezno izdelana in zaščitena pred vremenskimi vplivi, predvsem vodo. Napeljavo naj izdela profesionalec.

Za osvetlitev uporabimo ustrezne luči oz. svetila, odvisno od namena. Za na stebre in stene uporabimo luči, ki imajo rumeno steklo, da bo svetloba prijetnejša. Za osvetlitev sedežne garniture ali mize uporabljamo razpršeno svetlobo. Usmerjena (reflektorska) svetloba je moteča. Usmerjeno svetlobo, ki jo dajejo reflektorske luči, uporabimo le za osvetlitev posameznih motivov, kot so zanimive rastline, vrtni kip in podobno. Morebitne stopnice lahko diskretno osvetlimo z nizkimi lučmi ali lučmi, ki so vgrajene v zid ob stopnicah in so zakrite tako, da svetijo le po stopnicah. Če imamo na terasi vodni motiv (majhen ribnik ali večjo posodo), lahko uporabimo podvodni reflektor, ki ga usmerimo navzgor tako, da sveti po rastlinah v ozadju vodnega motiva. Znotraj posamezne skupine rastlin lahko namestimo manjšo svetilko z razpršeno svetlobo, ki bo osvetljevala rastline.

Umetna osvetlitev spremeni barve rastlin. Zato moramo biti previdni, kakšne barve svetil bomo uporabili. To je še posebej pomembno pri uporabi LED svetil, saj imajo ta različno barvo svetlobe, od močno bele do rumenkaste. Izberemo tisto barvo svetlobe, ki nam najbolj ustreza.

Osvetlitev terase lahko kombiniramo tudi z vrtom. Ni potrebe, da smo zvečer in ponoči omejeni le na teraso. Z namestitvijo posameznih svetil v vrtu lahko teraso in vrt združimo in tako dosežemo prijeten učinek.

V primeru vrtne zabave lahko teraso osvetlimo s petrolejkami ali baklami. Primernejše so bakle na petrolej ali tekoči vosek, da ne bo vosek kapljal po tleh. Bakle lahko zapičimo v zemljo ali v vedra s peskom. Pazimo, da jih ne postavimo preblizu rastlin, da plamen ali vročina plamena ne bi poškodovala rastlin.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem