Primerno mesto za ptičje valilnice

Vrt je lahko dom številnim pticam. Če jim želimo pomagati, lahko namestimo ptičje valilnice, v katerih bodo izdelale gnezda in vzgojile nov zarod. Ptičje valilnice morajo biti prilagojene vsaki ptičji vrsti in postavljene na senčno ter varno mesto.

Ptičjo valilnico lahko izdelamo sami ali pa jo kupimo. Ptičje valilnice morajo biti izdelane iz dovolj debelega lesa, ki nudi dovolj izolacije. Razne plastične, keramične ali valilnice iz drugih materialov so neustrezne in naredijo več škode kot koristi. Debelina ohišja valilnice, ki naj bo iz trpežnega lesa kot je hrast, kostanj, macesen ali bukev, naj bo 2 cm. Takšna debelina zagotavlja ustrezne izolativne lastnosti. Talna površina valilnice naj bo vsaj 130 cm2. Les za valilnice dodatno ne zaščitimo, pogojno lahko uporabimo na zunanji strani nestrupena zaščitna sredstva na osnovi vode. Velikost vhodne odprtine določa, katera vrsta se bo naselila v valilnico.

Ptičjo valilnico namestimo na višino od 1 do 5 m. V tem območju gnezdi večina ptic, ki napravijo gnezdo v vrtu. Sinicam ta višina povsem ustreza, vrabci pa bodo gnezdili v valilnicah, ki so vsaj 2 metra nad tlemi.

Valilnice naj bodo med seboj dovolj oddaljene, da ptice ne bodo kazale agresivnega vedenja druga do druge. Če imamo majhen vrt, potem namestimo eno valilnico, če pa imamo večji vrt pa lahko namestimo več valilnic, tako, da je vsaka v svojem delu vrta. Izjema so valilnice za vrabce, ki radi gnezdijo v skupinah. Valilnic ne nameščamo v bližino ptičjih krmilnic. Ptičje krmilnice obiskujejo ptice, ki ne gnezdijo v vrtu in lahko predstavljajo grožnjo.

Valilnico namestimo na zavetno mesto na drevo ali pod napušč. Valilnica naj bo nekoliko nagnjena naprej, da preprečimo dežju, da bi vstopal skozi vhodno odprtino. Namestimo jo na severno ali vzhodno stran, da je v senci in jo sonce ne pregreva. Če imamo večjo skupino dreves, potem stran ni pomembna, pomembno je, da je v senci.

Valilnico trdno pritrdimo. Pri pritrjevanju na drevesa uporabimo najlonsko vrvico ali žico, ki jo zaščitimo z mehko gumo. Vsake dve leti vrvico ali žico nekoliko popustimo, da se ne vraste v drevo. Če jo pritrdimo na steno, lahko uporabimo vijake.

Valilnico moramo zaščititi pred plenilci. Če vrt obiskujejo veverice in detelji, potem na vhodno odprtino namestimo kovinsko ploščico, ki bo onemogočila povečanje vhodne odprtine s kljuvanjem ali grizenjem. Vsaj meter pod valilnico in pod prvimi vejami na drevesu namestimo žičnato mrežo, da preprečimo dostop mačkam.

Preberite še:

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem