Priprava naravnih zeliščnih škropiv

Naravna škropiva za uporabo v vrtu lahko izdelamo sami. Potrebujemo zelišča in rastline, ki jih lahko naberemo v vrtu ali pa v naravi, vodo, primerne posode in v nekaterih primerih tudi kuhalnik.

Škropivo iz kopriv

Namen: uničevanje listnih snovi, krepitev rastlin, gnojenje.
Priprava: 1 kg svežih kopriv ali 200 g posušeni kopriv narežemo. Sveže narezane koprive namočimo v 10 litrov vode. Po 24 urah vodo precedimo in koprive odvržemo na kompost.
Način uporabe: rastline poškropimo z vseh strani s pomočjo razpršila ali škropilnice za sadno drevje. Postopek po nekaj dnevih ponovimo.

Škropivo iz navadnega vratiča

Namen: proti rji in plesni na rastlinah, škodljivcem na vrtnih jagodah, listnemu zavijaču, pršicam na robidnicah in malinovem hroščku.
Priprava: 0,5 kg svežih listov, stebel in cvetov ali 30 g posušenih rastlin namočimo v 10 litrov vode za 12 ur. Rastline prestavimo v drugo posodo in dolijemo 2 do 3 litre pripravka, ki je nastal z namakanjem. Kuhamo 30 minut in počakamo, da se ohladi. Tekočino precedimo in dodamo preostanek pripravka.
Način uporabe: za zimsko škropljenje uporabljamo nerazredčen pripravek, s katerim škropimo rastline. Poleti škropimo tla okoli rastlin. Po cvetenju in jeseni škropimo s pripravkom, ki smo ga razredčili v razmerju 1:2 (na liter pripravka dodamo 2 litra vode).
Opozorilo: pripravek je za ljudi strupen.

Škropivo iz njivske preslice

Namen: zatiranje škrlupa, rje na listih, plesni, pršic in rdečega pajka.
Priprava: 1 kg sveže preslice ali 150 g posušene preslice namočimo v 10 litrov vode. Po 12 urah preslico prestavimo v posodo, ki omogoča kuhanje in dodamo 2 do 3 litre pripravka, ki je nastal z namakanjem. Kuhamo 30 minut. Počakamo, da se ohladi in odstranimo preslico. Dolijemo preostanek vode, v kateri se je namakala.
Način uporabe: pripravek razredčimo v razmerju 1:5 (na liter pripravka dodamo 5 litrov vode). Škropimo z razpršilom ali škropilnico za sadje v sončnem vremenu. Škropljenje po potrebi ponovimo čez nekaj dni.

Škropivo iz paradižnikovih listov

Namen: zatiranje kapusovega belina na zelju in drugih zeljnih vrstah.
Priprava: Za dobri dve pesti listov in stranskih poganjkov paradižnika namočimo v 2 litra vode za 3 do 4 ure. Pripravek precedimo.
Način uporabe: z nerazredčenim pripravkom škropimo po rastlinah.

Škropivo iz pelina

Namen: proti listnim ušem, pršicam na robidnicah, rji na ribezu, gosenicam in mravljam.
Priprava: 250 do 350 g svežih pelinovih listov ali 25 do 35 g posušenih pelinovih listov namočimo v 10 litrih vode. Po 48 do 72 urah vodo precedimo. Pelina ne zavržemo na kompost, ker ga kompostni deževniki ne marajo.
Način uporabe: škropivo s pomočjo razpršila nanesemo po rastlinah.

Škropivo iz rabarbare

Namen: proti porovemu molju.
Priprava: 1 kg svežih listov rabarbare prelijemo s 6 litri vrele vode in pustimo stati 24 ur. Pripravek precedimo.
Način uporabe: s pripravkom zalijemo por.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem