Ravnanje grbin, izboklin in jam v trati

Ko prvič uredimo trato, je ta ravna in enakomerna. Z leti se bodo v trati pojavile izbokline, grbine in jamice. Videz trate bo manj privlačen, največ težav pa bomo imeli pri košnji, saj bo kosilnica poskakovala po vrtu in ne bo več kosila na enakomerni višini. Z grbinami in jamicami imajo največ težav robotske kosilnice, ki imajo na razdrapani trati težave z gibanjem.

Kako se bomo lotili odpravljanja grbin izboklin in jamic, je odvisno od njihovega števila. Če jih je malo in so posamično razporejene, potem jih lahko odpravimo z enostavnim posegom. Če pa je celotna trata razdrapana, pa bomo morali izvesti večji poseg, kjer bomo odstranili travno rušo.

Če se na trati pojavi jamica, jo zelo enostavno odpravimo. Čez jamo zarežemo križ v travno rušo z robilcem ali štiharico, ki naj sega na vsaki strani decimeter ali dva izven jame. Zarezani del travne ruše previdno zavihamo nazaj, da razgalimo jamico. Pri tem moramo biti previdni, da zavihane ruše ne zlomimo ali drugače poškodujemo. Najbolj primeren čas je, ko je zemlja nekoliko vlažna, torej kakšen dan ali dva po deževju. V suhem vremenu se bo ruša lahko zelo hitro zlomila. Da to preprečimo, jo lahko uro pred posegom temeljito zalijemo. V razgaljeno jamico nasujemo mešanico peska in zemlje. Lahko uporabimo tudi zemljo, ki smo jo pridobili pri odstranjevanju grbin. Pazimo, da ne nasujemo preveč zemlje, da ne dobimo izbokline. Ko nasuto zemljo potlačimo, mora biti poravnana z okoliškim delom razgaljene zemlje. Nato zavihano travno rušo previdno položimo nazaj in nežno potlačimo. Obilno zalijemo.

Odpravljanje grbin in izboklin je enako odpravljanju jamic, le da odvečno zemljo odstranimo. Če imamo na trati več grbin in jamic, najprej odpravimo grbine, da pridobimo zemljo, ki jo uporabimo pri odpravljanju jamic.

Kadar je na trati veliko grbin in jamic, odstranimo celotno travno rušo in izvedemo izravnavo zemljišča.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem