Zasaditve zelišč v posodah

Zelišča v posodiGlavna prednost gojenja zelišč v posodah je, da lahko zelišča gojimo na okenski polici, terasi ali balkonu. Jeseni, ko se temperature znižajo, jih lahko prenesemo v toplejše notranje prostore in imamo preko cele zime na voljo sveža zelišča, ki sicer v našem okolju zime ne preživijo. Sajenje posameznih zelišč v lastne lončke je enostavno in ne zahteva tehtnejšega razmisleka. Če pa delamo v posameznih lončkih kombinirane zasaditve, pa je smiselno premisliti, katera zelišča posaditi skupaj.

Izbira zelišč za zasaditve v posodah je velika. Večina zelišč, ki jih gojimo preko poletja na vrtnih gredah, lahko posadimo v posode. Seveda pa se običajno odločimo za manjša zelišča, ker večja zahtevajo večje posode in več prostora. Večina zelišč se med seboj relativno dobro razume, zato pri kombiniranju težko zgrešimo. Kljub temu pa je smiselno upoštevati nekaj pravil.

Izbiro zelišč prilagodimo velikosti posode. Visoka zelišča, kot je komarček, bodo v majhnih posodah videti smešno, več težav pa bo tudi z zalivanjem, zaradi višine pa se bo zmanjšala tudi stabilnost posode. In posoda se bo lahko sam od sebe prekucnila.

Zelo dobro se obnese, da ob rob posode posadimo zelišča, ki se povesijo navzdol, da zakrijemo rob posode.

Pomembno je, da skupaj posadimo zelišča, ki imajo podobne zahteve glede vode oz. vlage. Skupaj lahko posadimo rožmarin, timijan in žajbelj, ki imajo skromne zahteve po zalivanju. Dobra kombinacija sta peteršilj in bazilika, ki potrebujeta več vlage.

Na zalivanje zelišč v posodah moramo biti bolj pozorni kot na zalivanje na gredah na zeliščnem vrtu. V posodi je bistveno manj vode oz. vlage kot v tleh, zato je treba zalivati pogosteje in ob pravem času. Če smo pozabljivi, potem izberimo zelišča, ki prenašajo bolj sušne razmere: luk, sivka, origano, rožmarin, žajbelj in timijan.

Meto in druga zelišča, ki imajo agresivno rast, posadimo v lastne posode, saj bodo sicer prerasla druga zelišča in jih uničila.

Zelo lepe zasaditve v posodah lahko napravimo iz mediteranskih zelišč: žajblja, timijana, rožmarina, majarona, origana in sivke. Nekatera izmed teh zelišč lahko sčasoma postanejo precej velika in neprivlačnega videza, zato jih lahko presadimo na zeliščne grede. Lahko pa tudi izberemo pritlikave ali počasi rastoče sorte.

Na okenski polici lahko naredimo tudi zanimive zasaditve, tako da vsako zelišče posadimo v svoj lonček in lončke namestimo skupaj. Pri tem lahko uporabljamo različno velike lončke in v zasaditev vnesemo še dodatno dimenzijo. Pri tem je smiselno, da uporabimo glinene ali druge privlačne lončke oz. posode. Prednost takšnih zasaditev je tudi v tem, da lahko skupaj namestimo zelišča, ki potrebujejo več in manj zalivanja.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem