Zaščita pred pticami

Ptice so zelo koristne živali, ki pospravijo veliko količino škodljivcev na zelenjavi, sadju in drugih rastlinah. Številne ptičje vrste bodo redno obiskovale vrt, nekatere pa bodo v njem našle svoje domovanje. Ker so koristne, skušamo privabiti čim več ptic, kar lahko storimo z namestitvijo valilnic in s krmljenjem v zimskem času. Ptice lahko v vrtu povzročajo tudi škodo na rastlinah in zmanjšajo pridelek ali uničijo cvetove. Če je škoda velika, poskrbimo, da rastline zaščitimo pred pticami.

Ptici na vrtu

Ptice na vrtu povzročajo največ škode v zimskem času. Takrat je hrane malo in pogosto se bodo lotile popkov sadnega drevja, kapusnic, popkov zgodaj cvetočih cvetlic in drugega. Nekoliko lahko pomagamo z neprestanim krmljenjem ptic, vendar to ne bo najbolj uspešni način. V vrt bomo privabili še več ptic, ki bodo, poleg ponujene hrane, uživale tudi zelene zaklade vrta.

Ptice zelo rade kljuvajo popke in bolj ali manj zrele plodove. Tudi sveže sejana semena jim teknejo, še posebej, če gre za travo. Rešitev, na katero marsikdo najprej pomisli, je namestitev ptičjega strašila. Najenostavneje ga je izdelati iz stare metle, palice, slame in nekaj oblačil. Takšna oblačila redno nastopajo v pravljicah in smo jih vajeni iz otroštva, pa tudi marsikje, predvsem na podeželju, jih je tu in tam mogoče videti. Obstajajo tudi bolj zapletena strašila, ki imajo premikajoče se dele, ali pa postavimo zelo enostavno strašilo iz nekaj palic in aluminijastih trakov. Vsem tem strašilom je skupno to, da učinkujejo le kratek čas. Po nekaj dnevih bodo ptice spoznale, da strašilo ne predstavlja nevarnosti in ga bodo celo uporabljale za posedanje.

Najboljša zaščita sveže posejanih gred ali trate je koprena iz filca. Z njo prekrijemo gredo in jo na robovih pritrdimo v tla s klini ali paličicami ali pa obtežimo s težjimi kamni in betonskimi tlakovci. Koprena bo nudila popolno zaščito pred pticami, obenem pa bo preprečevala prekomerno izsuševanje zemlje in ohlajanje v nočnem času. To pa bo ugodno vplivalo na kaljenje semen.

Za zaščito popkov zgodaj cvetočih spomladanskih cvetlic (še posebej žafranov, ki gredo pticam zelo v slast), uporabimo količke in črni sukanec. Količke zapičimo okoli rastlin in na njihov zgornji konec križno napeljemo sukanec. Pomembno je, da uporabimo črni sukanec, ki ga ptice ne bodo opazile. Ko se bodo spustile proti popkom, se bodo dotaknile sukanca, se prestrašile in odletele.

Najbolj učinkovita zaščita vrta pred pticami je zaščitna mreža. Mrežo, če je le mogoče, namestimo preko celega zelenjavnega vrta. Takšne mreže so sorazmerno poceni in jih ni težko namestiti. Potrebujemo močne kole in žice. Žico napeljemo preko kolov, preko nje pa položimo mrežo. Na stranicah jo spustimo proti tlom, da ptice ne bodo zašle pod mrežo.

Lahko zaščitimo tudi posamezne grede. To lahko naredimo na dva načina. Prvi je, da postavimo »tunel,« tako kot za enostavno toplo gredo, le da namesto plastične folije uporabimo mrežo. Preko grede namestimo nekaj lesenih, kovinskih ali plastičnih lokov in preko njih položimo zaščitno mrežo. Mrežo na robovih pritrdimo. Če želimo zaščititi večje grede ali več gred z vrtninami, lahko na grede v vrstah namestimo lesene količke, nanje pa kozarce za vlaganje, da se mreža ne poškoduje. Mrežo položimo preko količkov tako, da na robovih sega do tal in jo pritrdimo, da je ne bo odnesel veter.

Grmičke, na katerih zorijo plodovi (npr. kosmulje, ribez, maline), zaščitimo tako, da mrežo namestimo kar preko grma in jo na vogalih obtežimo ali pritrdimo v tla. Preden bomo pobrali plodove, mrežo odstranimo.

Pri nakupu mreže moramo biti pozorni na gostoto tkanja. Če je mreža pregosto tkana in ima premajhne luknjice, bodo imele čebele, čmrlji in druge žuželke, ki oprašujejo, preprečen dostop do cvetov, kar lahko povzroči, da se na rastlinah ne bodo razvili plodovi. V takšnem primeru mrežo namestimo potem, ko se plodovi že začnejo razvijati ali pa moramo cvetove opraševati ročno.

Zaščitna mreža pred pticami je lahko tudi učinkovita zaščita pred točo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem