Uporaba piškotkov

Na spletnem mestu Vrt in narava uporabljamo piškotke. Piškotki (ang. Cookies) so majhne datoteke, ki jih strežnik naloži na vaš računalnik. Vsak piškotek je edinstven za vaš spletni brkljalnik. Vsebuje anonimne informacije kot so identifikacijska številka, ime strani in nekaj številk in črk.

Zakaj uporabljamo piškotke?

Piškotki se uporabljajo v različne namene. Med drugim omogočajo hitrejše delovanje strani, izboljšajo uporabniško izkušnjo in omogočajo ugotavljanje navad uporabnikov. Na spletnem mestu Vrt in narava piškotke uporabljamo za hitrejše delovanje spletnega mesta in boljšo uporabniško izkušnjo. To so piškotki, ki jih namesti naš CMS (sistem za upravljanje z vsebinami). Svoje piškotke namesti tudi storitev Google Adsense, ki prikazuje oglase in Google Analytics, ki meri obiskanost spletne strani.

Piškotki, ki se namestijo na vaš računalnik ob obisku spletnega mesta Vrt in narava

SESS... - Piškotki SESS določijo edinstveno oznako vsakemu obiskovalcu za vsak posamezni obisk. Tako vas spletna stran prepoznava med klikanjem po posameznih straneh, kar je pomembno pri uporabi strani zaprtega tipa, ki zahtevajo prijavo. Piškotek se izbriše, ko zaprete brkljalnik.

cookieconsent_dismissed – Piškotek, ki označuje, da ste se v preteklosti strinjali z uporabo piškotkov. Piškotek se izbriše po enem letu.

has_js – Piškotek, ki sistemu za upravljanje z vsebinami (CMS) pove ali imate vključen Javascript v nastavitvah brkljalnika. Omogoča, da se vašemu brkljalniku vsebina posreduje na primeren način. Piškotek se izbriše, ko zaprete brkljalnik.

_ga - Piškotek podjetja Google Inc. v sklopu storitve Google Analytics. Piškotek se uporablja za razlikovanje med uporabniki in sejami. Piškotek se posodobi vsakič, ko se podatki pošljejo Google Analytics. Piškotek poteče 2 leti po namestitvi.

_gid - Piškotek podjetja Google Inc. v sklopu storitve Google Analytics. Piškotek se uporablja za razlikovanje med uporabniki in sejami. Piškotek se posodobi vsakič, ko se podatki pošljejo Google Analytics. Piškotek poteče 24 ur po namestitvi.

_gat - Piškotek podjetja Google Inc. v sklopu storitve Google Analytics. Piškotek se uporablja za hitrejše delovanje. Piškotek se posodobi vsakič, ko se podatki pošljejo Google Analytics. Piškotek poteče po 1 minuti.

Piškotki storitve Adsense za prikaz oglasov

Spletno mesto Vrt in narava uporablja dva vira oglasov. Za prikazovanje oglasov iz našega lastnega vira se ne namestijo piškotki. Za prikaz oglasov preko storitve Adsense (v lasti Google), pa se namestijo piškotki.

Google v sklopu storitve Adsense za prikaz oglasov uporablja več piškotkov. Piškotek »IDE« je v brskalnikih shranjen pod domeno doubleclick.net. Včasih so lahko oglaševalski piškotki nastavljeni v domeni spletnega mesta, ki ga obiščete. V domeni spletnega mesta se lahko namestita piškotka »__gads« ali »__gac«. Google teh dveh piškotkov ne more prebrati, če ste na katerem koli spletnem mestu razen tistega, na katerem so bili nastavljeni. Namenjeni so merjenju interakcij z oglasi v zadevni domeni in preprečevanju, da bi vam bili prevečkrat prikazani isti oglasi.

Google uporablja tudi piškotke za konverzije, katerih glavni namen je, da lahko oglaševalci ugotovijo, kolikokrat ljudje, ki so kliknili njihove oglase, tudi kupijo njihove izdelke. Google in oglaševalec lahko s temi piškotki ugotovita, ali ste kliknili oglas in pozneje obiskali spletno mesto oglaševalca. Google piškotkov za konverzije ne uporablja za prilagojeno ciljanje oglasov, poleg tega pa se ti piškotki ohranijo le omejen čas. Za ta namen uporabljajo poseben piškotek, imenovan »Conversion«. Običajno je nastavljen v domeni googleadservices.com ali google.com. Nekatere piškotke uporabljajo tudi za merjenje dogodkov konverzije. Za ta namen lahko na primer uporabimo tudi piškotke DoubleClick in Google Analytics.

Uporabljajo tudi piškotke z imeni »AID«, »DSID« in »TAID«, in sicer za povezovanje vaše dejavnosti v več napravah, če ste se pred tem prijavili v Google Račun v drugi napravi. S tem uskladijo oglase, ki jih vidite v različnih napravah, in meriko dogodke konverzije. Ti piškotki so lahko nastavljeni v domenah google.com/ads, google.com/ads/measurement ali googleadservices.com. Če ne želite, da se oglasi usklajujejo med napravami, lahko prilaganje oglasov onemogočite z uporabo možnosti Nastavitve oglasov.

Kako odstraniti piškotke?

Odstranjevanja piškotkov spletnega mesta Vrt in narava ne priporočamo, saj bo okrnjena vaša uporabniška izkušnja. Če pa to vseeno želite, lahko to storite v nastavitvah zasebnosti v svojem brkljalniku. Izbrišete lahko posamezne piškotke in prepoveste posameznemu spletnemu mestu, da shranjuje piškotke.

Podrobna navodila:

 

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem