Granatno jabolko

Punica granatum
Barva cvetov: 
rdeča
Čas cvetenja: 
junij
julij
Nabiranje: 
oktober
november

Granatno jabolko
Slika: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1905), BioLib.de

Granatno jabolko je do 3,5 m visok listopadni grm, ki svojo končno višino doseže v 10 do 20 letih. Lahko se razvije v do 10 m visoko drevo. Veje so oglate s 4 do 6 robovi in posejane s trni. Gojene sorte so brez trnov. Listi so nameščeni navzkrižno, na dolgih poganjkih pa tudi premenjalno. So enostavni, jajčasto podolgovati ali suličasti. Rob je gladek. Dolgi so od 2 do 8 cm in široki do 1,5 cm. Imajo kratek pecelj. Cvetovi so široki 3 do 4 cm in rastejo v skupinah do 3 na koncu poganjkov. So rdeče barve in imajo veliko prašnikov. Rdečkasti, rumenkasti ali rjavkasti plodovi imajo premer od 5 do 12 cm. Na koncu plodu je jasno viden ostanek cvetne čaše. Plod ima od 200 do 1400 semen, ki imajo rdečkasto mesnato zunanjo plast.

Sorte: 
  • 'Nana' – pritlikava sorta z majhnimi plodovi, ki je primerna za gojenje v posodah; bolje prenaša nizke temperature.
Rastišče: 

Granatno jabolko potrebuje vroče, suho in s hranili bogato rastišče, da obilno cveti in rodi. Potrebuje veliko toplote in polno sonce na dobro odcednem rastišču. Zastajanje vode ali večjo talno vlažnost slabo prenaša.

Pri nas uspeva na Obali. V notranjosti Slovenije ga lahko sadimo v posode in prezimimo v rastlinjaku ali zimskem vrtu.

Nega: 

Če uspeva na ustreznem rastišču, nezahteven glede nege. Obrezujemo ga spomladi do zgodnjega poletja. Na vlažnih rastiščih ga napade koreninska gniloba.

Če ga gojimo v posodi, ga med rastjo mesečno gnojimo s tekočim gnojilom in redno zalivamo. V času mirovanja zalivamo zelo skromno.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni in delno olesenelimi potaknjenci. Semena sadimo na prosto spomladi, ko so temperature med 13 in 18 stopinjami Celzija. S potaknjenci razmnožujemo poleti.

Uporaba: 

Granatno jabolko sadimo kot okrasno in tudi sadno rastlino. Je lep okras sredozemskega vrta, kjer lahko uspeva samostojno na dvoriščih in ob poteh. Sadimo ga ob južne stene in zidove. Primeren je tudi za prosto rastoče žive meje.

Granatno jabolko ima dolgo tradicijo uporabe v prehrani. Iz njega lahko iztisnemo sok ali naredimo liker. Semena lahko uporabljamo pri pripravi različnih jedi, omak in sladic.

Granatno jabolko ima številne zdravilne lastnosti. Deluje protibakterijsko in protivirusno. Uporablja se pri zdravljenju okužbe s trakuljami, vnetem grlu, bolečinam v želodcu in drugem.

Iz skorje in ovoja plodov se pridobiva tanin za strojenje usnja. Iz cvetov je mogoče pridobivati rdeče barvilo.

Zanimivosti: 

Granatno jabolko je eno najstarejših gojenih sadnih dreves oz. grmov. Uporabljali so ga že v tretjem tisočletju pred našim štetjem v Mezopotamiji.

V Sloveniji ni avtohton, je pa v nekaterih predelih podivjal in se širi v naravi. Med drugim ga je mogoče najti na kamnitem pobočju v bližini Ospa pod Kraškim robom.

Opozorila: 

Sadeži jeseni dozorijo le, če so temperature dovolj visoke (13 do 16 stopinj Celzija).

Skorja je strupena.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem