Farrerjeva brogovita

Viburnum farreri
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
januar
februar
marec
december

Farrerjeva brogovita je listopadni grm, ki zraste v višino do 3 m in širino do 2,5 m. Krošnja ima pokončno rast s staranjem pa postane bolj zaobljena. Listi so jajčasti ali eliptični dolgi do 8 cm. Listni rob je nazobčan. Listne žile rdečkaste barve so jasno vidne. Listje postane poleti temno zeleno, jeseni pa se obarva vijolično. Cvetovi so beli ali rožnati in združeni v do 5 cm velika socvetja. Cvetovi se lahko odprejo že jeseni. Prenesejo temperature do -12 stopinj Celzija. Plodovi so rdeče, modre ali črne koščičaste jagode. Žužkocvetka.

Sorte: 
  • 'Nanum' – pritlikava rast do 120 cm visoko, rožnati cvetovi.
Rastišče: 

Uspeva v vseh vrstah vrtnih tal. Potrebuje vlažna in dobro odcedna tla, bogata s humusom. Ustrezajo ji sončna in polsenčna rastišča. Dobro prenaša mraz do -20 stopinj Celzija. Ne uspeva dobro na revnih tleh in ne prenaša suše. Potrebuje zaščito pred vetrom.

Nega: 

V primeru suše jo redno zalivamo. Dobro prenaša pomladitveno rez.

Razmnoževanje: 

Običajno razmnožujemo z neolesenelimi potaknjenci poleti. S semeni razmnožujemo redkeje, ker potrebujejo do 18 mesecev, da vzkalijo.

Uporaba: 

Ferrerjeva brogovita je priljubljena okrasna grmovnica zaradi zgodnjega cvetenja. Sadimo jo samostojno, v manjše skupine ali v prosto rastočo živo mejo. Primerna je tudi za ozadje gred s trajnicami.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem