Japonska kerija

Kerria japonica
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
april
maj

Japonska kerija - Kerria japonica - cvetovi

Japonska kerija - Kerria japonica - cvetovi in liti

Japonska kerija je do 3 m visok in širok košat listopadni grm. Svojo končno velikost doseže v 5 do 10 letih. Ima dolge in upognjene poganjke. Poganjki poganjajo tudi iz korenin. Poganjki so do starosti dveh let zeleni. Enostavni listi so nameščeni premenjalno. Imajo dvakrat nažagan rob in jasno razvidne žile, ki so vtisnjene v listno površino. Dolgi so od 3 do 10 cm. Cvetovi so nameščeni posamično ali po nekaj skupaj. Imajo pet rumenih venčnih listov. Plodovi so temno rjavi veliki do 5 mm z drobno koščico.

Sorte: 

Najbolj poznana in najpogosteje sajena je sorta 'Plenifora,' ki ima pokončno rast in polne cvetove, ki so zaradi svojega videza zelo privlačni.

Rastišče: 

Japonska kerija uspeva na soncu in polsenci. Glede tal ni zahtevna, najbolje pa uspeva na bogatih in dobro odcednih vrtnih tleh. Mraz prenaša dokaj dobro.

Nega: 

Je nezahteven grm. V sušnih obdobjih redno zalivamo. Obrezujemo po cvetenju, tako da odstranjujemo poganjke, ki so imeli cvetove. Vsako leto porežemo do tal tretjino poganjkov. Na ta način spodbujamo cvetenje.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo z neolesenelimi potaknjenci poleti ali z delitvijo jeseni.

Uporaba: 

Japonsko kerijo sadimo posamično ali v skupinah, da pride do izraza. Lahko jo uporabimo za prosto rastoče žive meje.

Opozorila: 

Japonska kerija se intenzivno razmnožuje s poganjki iz korenin. Če poganjkov redno ne odstranjujemo, lahko začne na vrtu povzročati težave.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem