Kolkvicija

Kolkwitzia amabilis, Linnaea amabilis
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rožnata
Čas cvetenja: 
maj
junij

Kolkvicija je listopadni grm, ki zraste do 3 m visoko in do 4 m široko. Ima poganjke, ki rastejo navzgor, nato pa se povesijo v loku. Mladi poganjki so dlakavi, starejši pa imajo rjavo skorjo, ki se lušči. Koreninski sistem je šopast, široko in globoko razrasel. Listi so navzkrižno nameščeni. So ovalni in na koncu zašiljeni. Listni rob je lahko gladek ali redko nažagan. Zgornja listna ploskev je temno zelena in z dlačicami. Na spodnjem listnem robu so dlačice ob listnih žilah. Cvetovi so rožnati in zvonaste oblike. Notranji del zvona je rumen. Združeni so v socvetja. Plod je dolg od 0,7 do 1 cm in dlakav. Žužkocvetka.

Sorte: 
  • 'Pink Cloud' – velike in bogate skupine rožnatih cvetov.
Rastišče: 

Uspeva v vseh vrstah vrtnih tal, če so dobro odcedna. Bolje se obnese na globokih in s hranili bogatih tleh. Prenese revna tla, prav tako uspeva na suhih rastiščih. Prenaša nizke temperature in onesnažen zrak. Potrebuje polno sonce ali polsenco.

Nega: 

Nezahtevna grmovnica. Če jo gojimo v posodah, jo moramo redno zalivati. Po vsakem cvetenju porežemo stare poganjke pri tleh, ki presežejo debelino 3 cm in odmrle poganjke.

Razmnoževanje: 

Kolkvicijo razmnožujemo poleti z neolesenelimi potaknjenci.

Uporaba: 

Kolkvicijo sadimo predvsem zaradi cvetov in lepe povešave rasti. Sadimo jo posamezno ali v manjše skupine. Zaradi širine rasti ji moramo zagotoviti dovolj prostora. Primerna je tudi za prosto rastoče žive meje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem