Navadna dojcija

Deutzia scabra
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij

Deutzia scabra - dojcija

Navadna dojcija je srednje hitro rastoči listopadni grm, ki zraste do 3 m v višino in do 2 m široko. Ima razvejano krošnjo s šibastimi poganjki. Skorja se lušči. Listi so jajčasti ali podolgovato suličasti, navzkrižno nameščeni in z nažaganim robom. Zgornja in spodnja listna ploskev je hrapava in poraščena z dlačicami. Konica listov je ošiljena. Dolgi so od 5 do 10 cm. Cvetovi so veliki do 2 cm, beli ali rožnati, združeni v dlakava socvetja. Plod je semenska glavica sestavljena iz 3 do 5 delov, v kateri so številna drobna semena.

Sorte: 
  • 'Candidissima' – snežnobeli cvetovi.
  • 'Marmorata' – listi imajo rumeno bele proge.
  • 'Plena' – cvetovi po zunanji strani rožnati.
  • 'Watereri' – enostavni cvetovi bele barve znotraj in rožnate ali rdeče barve zunaj.
Rastišče: 

Navadna dojcija uspeva v vseh vrstah vrtnih tal. Potrebuje dobro odcedna in s hranili bogata tla. Potrebuje polno sonce. V polsenci slabo uspeva. Dobro prenaša onesnaženje in nizke temperature. Občutljiva je na pozne pomladanske slane, zato je ne sadimo tako, da je zjutraj obsijana močnim soncem.

Nega: 

Nezahtevna glede nege. Potrebuje redno gnojenje in obrezovanje. Po cvetenju odstranimo stare in odmrle poganjke. Vsake dve leti odstranimo nekaj najstarejših vej.

Razmnoževanje: 

S semeni razmnožujemo jeseni. Junija in julija jo lahko razmnožujemo z na pol olesenelimi poganjki. Konec avgusta lahko razmnožujemo z olesenelimi potaknjenci.

Uporaba: 

Navadna dojcija je priljubljena okrasna grmovnica zaradi cvetov, ki je pogosta v vrtovih in parkih. Sadimo jo lahko posamično ali manjše skupine. Primerna je tudi za prosto rastoče žive meje.

Zanimivosti: 

Mladi listi so užitni in jih lahko kuhamo. Zaradi neprijetnega okusa so nepriljubljeni.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem