Navadna kalina, liguster

Ligustrum vulgare
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
junij
julij

Navadna kalina ali liguster je listopadni grm, ki zraste do 3 m visoko, izjemoma do 5 m. Poganjki so šibasti, redko razvejani in pokončni. Koreninski sistem je dobro razvit. Skorja je siva in posuta z lenticelami pri mladih poganjkih ter razpokana na starejših poganjkih. Listi so nameščeni v parih nasprotno. Zgornja listna ploskev je svetleča. Listni rob je gladek. So podolgovato ovalni, dolgi od 2 do 7 cm in široki od 0,5 do 1,5 cm. Listi lahko ostanejo na grmu preko zime. Beli cvetovi so združeni v latasta socvetja dolga od 3 do 6 cm. Cvetovi so široki do 6 mm. Imajo močan in neprijeten vonj. Plod je okrogla črna jagoda široka do 1 cm. Vsebuje 2 do 4 rjava semena. Jagoda ostane na grmu dolgo v zimo. Žužkocvetka.

Sorte: 
  • 'Aureum' – listje rumene barve.
  • 'Buxifolium' – drobni ovalni listi, ki so podobni listom pušpana.
  • 'Cheyenne' – odporna na zelo nizke temperature.
  • 'Chlorocarpum' – jagode zelene barve.
  • 'Lodense' – pritlikava in gosta rast.
  • 'Xenthocarpum' – rumene jagode.
Rastišče: 

Navadna kalina uspeva v vseh vrstah vrtnih tal. Najbolj ji ustrezajo bogata, globoka in alkalna tla, vendar uspeva tudi na zakisanih in revnih tleh. Prenese stalno talno vlago pa tudi sušo. Raste na polsenčnih in sončnih rastiščih. Prenaša onesnažen zrak in sol.

Nega: 

Nezahtevna. Potrebuje redno obrezovanje. Če jo obrezujemo, ne cveti in ne naredi plodov.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo poleti z delno olesenelimi potaknjenci.

Uporaba: 

Navadna kalina je ena izmed najbolj priljubljenih grmovnic za žive meje, ker zelo dobro prenaša obrezovanje. Redno obrezovanje ustvari gosto prepleteno živo mejo, ki je zelo težko prehodna. Ker se zelo lahko razmnožuje, je tudi poceni grmovnica za žive meje. Pogosto je dovolj, da poleti odrežemo sveže poganjke in jih zapičimo v zemljo.

Opozorila: 

Vsi deli rastline so strupeni.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem