Navadna trdoleska

Euonymus europaeus
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
zelena
Čas cvetenja: 
april
maj

Navadna trdoleska, Eunymus europea
Slika: Flora Batava, Volume 1 (1800), BioLib.de

Navadna trdoleska je listopadni grm, ki zraste od 3 do 6 m visoko. Izjemoma se lahko razvije v do 10 m visoko drevo. Ustvari redko svetlo krošnjo. Steblo lahko doseže premer do 20 cm. Koreninski sistem naredi blizu površine tal. Poganjki so zeleni, pogosto štirirobi in s plutasto obrobo. Starejši poganjki so rjavi, skorja pa je razpokana. Listi so razporejeni navzkrižno. So temno zeleni, enostavni, suličasti ali podolgovato ovalni. Dolgi so do 8 cm in široki do 3 cm široki. Jeseni se obarvajo rdečkasto. Cvetovi so drobni, zelenkasti in slabo opazni. Plodovi, ki dozorijo avgusta ali septembra, so glavice s štirimi razdelki živo rdeče barve. Široki so od 1 do 1,5 cm. V vsakem razdelku je oranžno seme. Ko dozorijo, se vsak razdelek odpre.

Sorte: 
  • 'Red Cascade' – gosti in številni plodovi.
Rastišče: 

Navadna trdoleska dobro uspeva na peščenih ali ilovnatih tleh, ki so bogata s hranili in sveža. V času poletja potrebuje veliko toplote. Če so tla bolj vlažna, raste hitreje, če pa so bolj suha, pa bolj obilno cveti in ima več plodov. Dobro prenaša mraz in veter. Uspeva na polnem soncu in v polsenci.

Nega: 

Nezahtevna grmovnica. Potrebuje redno gnojenje. Obrezujemo pozno pozimi, tako da odstranimo poškodovane in bolne poganjke ter nekoliko razredčimo morebitno pregosto rast.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni jeseni in pololesenelimi potaknjenci poleti.

Uporaba: 

Navadno trdolesko sadimo za prosto rastoče žive meje in v majhne skupine. Primerna je za utrjevanje brežin.

Opozorila: 

Celotna rastlina je strupena. Količina strupa je največja v plodovih in semenih.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem