Navadni skobotovec, nepravi jasmin

Philadelphus coronarius
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
maj
junij

Navadni skobotovec je listopadni grm, ki zraste do 3 m visoko in 2,5 m široko. Je hitro rastoča grmovnica s pokončnimi poganjki, s katerih se lušči lubje. Krošnja je ovalna ali pokončna. Poganjki izraščajo iz korenin. Listi so enostavni, jajčasti, dolgi 4 do 8 cm in široki 1,5 do 5 cm. Listni rob je grobo nazobčan. Zgornja listna ploskev je temno zelena, spodnja svetlo zelena. Cvetovi so široki 2,5 do 3,5 cm široki, bele barve in skledaste oblike. Cvetovi so na koncu poganjkov in združeni v grozdasta socvetja s po 5 do 9 cvetovi. Imajo močan vonj. Žužkocvetka.

Sorte: 
  • 'Aureus' – listi v mladosti rumenkasti.
  • 'Variegatus' – listi so belo nepravilno obrobljeni.
  • 'Zeyheri' – snežno beli do 5 cm veliki močno dišeči cvetovi.
Rastišče: 

Uspeva v vseh vrstah vrtnih tal. Najbolj mu ustrezajo bogata, sveža in dobro odcedna tla. Potrebuje polno sonce, uspeva tudi v polsenci. Prenaša tudi zelo revna tla. Dobro prenaša zimski mraz in mestno okolje.

Nega: 

Je nezahtevna grmovnica. Obrezujemo po cvetenju vsake 2 do 3 leta. Pri tleh porežemo stare poganjke, presvetlimo krošnjo in pustimo mlade poganjke, ki bodo cveteli prihodnje leto. Vedno odrežemo celo vejo in nikoli vej ne krajšamo. Če želimo spodbuditi cvetenje, porežemo stare poganjke vsako leto na tretjino višine. Zelo je dovzeten za napad listnih uši.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni februarja. Poleti lahko razmnožujemo z na pol olesenelimi potaknjenci. Poleti lahko razmnožujemo tudi z grebeničenjem.

Uporaba: 

Navadni skobotovec je zelo priljubljena okrasna grmovnica. Sadimo ga zaradi zelo lepo dišečih cvetov. Dobro se obnese samostojno ali v manjših skupinah. Uporabimo ga lahko za prosto rastoče žive meje.

Zanimivosti: 

Listi in cvetovi vsebujejo saponine, ki so neke vrste čistilno sredstvo podobno milu. Liste lahko podrgnemo v dlaneh ali pa jih zdrobimo in zmešamo z vodo, preden jih uporabimo za umivanje rok ali pranje perila. Tako dobimo blago milo, ki odstranjuje umazanijo, obenem pa ohranja naravno maščobo na rokah ali telesu. Zelo slabo odstranjuje olje in maščobe.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem