Ognjeni trn

Pyracantha coccinea
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
maj
junij
Nabiranje: 
september
oktober

Ognjeni trn je vednozelen grm velik do 4 metre. Gojimo ga zaradi bogatih cvetov in rumenih plodov, ki so lep okras. Grm ima gosto krošnjo s poganjki, na katerih so ostri trni. Mladi poganjki so dlakavi. Koreninski sistem je dobro razvit. Listi so nameščeni premenjalno. So enostavni podolgovato jajčasti ali suličasti in na robu drobno nažagani. Zgornja listna ploskev je bleščeče temno zelena. Cvetovi so beli drobni in združeni v socvetja. Plodovi so okroglasti veliki do 6 mm in oranžne ali rdeče barve.

Sorte: 
  • 'Flava' – povešava rast, rumeni plodovi.
  • 'Leilandi' – odporna na bolezni.
  • 'Orange Glow' – vijolično-črna stebla, nekoliko nižja rast, oranžno-rdeči plodovi.
Rastišče: 

Glede tal ni zahteven. Potrebuje dobro odcedna tla. Uspeva na soncu in polsenci. Če ga posadimo v senco, bo manj plodov. Če ga sadimo ob zid ali ograjo, naj bo vsaj 50 cm odmaknjen od stene. Sušo najbolje prenaša na apnenčastih tleh. Uspeva tudi na zelo alkalnih tleh. Dobro prenaša onesnažen zrak in veter.

Nega: 

V mladosti ognjeni trn redno zalivamo. Nato zalivamo občasno v daljših sušnih obdobjih. Pognojimo ob koncu zime. Obrezujemo ga spomladi, tako da odstranjujemo poškodovane in bolne poganjke. Ker se cvetovi razvijejo na dvoletnih poganjkih, odstranjujemo triletne in starejše poganjke. Na obrezovanje se dobro odziva. Če se prekomerno razraste, lahko napravimo pomladitveno rez.

Razmnoževanje: 

S semeni ga razmnožujemo jeseni, ko jih posejemo na prosto. Semena potrebujejo vsaj 3 mesece nizkih temperatur, da vzklijejo. Sorte razmnožujemo s potaknjenci v avgustu.

Uporaba: 

Ognjeni trn je zelo razširjen, ker je dokaj nezahteven in lep grm. Sadimo ga lahko posamično, v manjših skupinah, kot žive meje in ob zidovih ter špalirjih.

Je medonosna rastlina, zato privablja čebele in druge žuželke. Plodovi, ki ostanejo na grmu preko zime, predstavljajo pomembno hrano za ptice.

Iz plodov je mogoče izdelati marmelado in omake.

Zanimivosti: 

V preteklosti so semena pražili in jih uporabljali kot kavni nadomestek.

Ognjeni trn se v evropskih vrtovih uporablja od 16. stoletja.

Opozorila: 

Literatura navaja, da ni povsem jasno, ali so plodovi strupeni ali ne.

Trni so zelo ostri. Da ne pride do poškodb, črnega trna ne sadimo v vrtovih, kjer se gibljejo otroci, v bližini igrišč, šol in vrtcev.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem