Polnocvetna japonska brogovita

Viburnum plicatum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
junij
julij

Polnocvetna japonska brogovita je listopadni grm, ki zraste 4 m visoko in do 4 m široko. Je srednje hitro rastoča grmovnica. Koreninski sistem je zelo plitev in občutljiv na obremenitve. Listi so nasprotno nameščeni, dolgi 5 do 10 cm in široki 3 do 6 cm. So enostavni, jajčasti ali ovalni. Rob je nažagan. Listne žile so jasno vidne. Cvetovi so beli združeni v pakobulasta socvetja premera 5 do 10 cm. Zunanji cvetovi so sterilni. Plod je 8 do 10 cm dolga koščičasta jagoda temno modre ali črne barve. Žužkocvetka.

Sorte: 
  • 'Grandiflorum' – veliki beli cvetovi v obliki kep, ki s staranjem postanejo rožnati.
Rastišče: 

Uspeva v vseh vrstah vrtnih tal. Potrebuje vlažna in dobro odcedna globoka tla, bogata s humusom. Dobro prenaša mraz do -25 stopinj Celzija. Ne uspeva na revnih tleh in ne prenaša suše. Potrebuje zaščito pred vetrom.

Nega: 

Potrebuje redno zalivanje v sušnem obdobju.

Razmnoževanje: 

Običajno razmnožujemo z neolesenelimi potaknjenci poleti. S semeni razmnožujemo redkeje, ker potrebujejo do 18 mesecev, da vzkalijo.

Uporaba: 

Sadimo jo predvsem zaradi lepih cvetov in listja. Sadimo jo v manjše skupine, samostojno, v prosto rastoče žive meje in kot ozadje.

Opozorila: 

Pod polnocvetno japonsko brogovito ne sadimo drugih rastlin in ne okopavamo. Že majhne poškodbe korenin, ki so zelo plitvo razrasle, lahko povzročajo odmiranje posameznih vej ali propad celotne rastline.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem