Rjasti sleč

Rhododendron ferrugineum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rdeča
Čas cvetenja: 
junij
julij

Rjasti sleč je do 1,5 m visok listopadni grm. Ima močno razvejane poganjke. Pojavlja se tudi v plazeči obliki. Listi so nameščeni premenjalno, jajčasti ali eliptično suličasti z gladkim in spodvihanim robom. Dolgi so od 2 do 4 cm. Zgornja listna ploskev je temno zelena in bleščeča, spodnja listna ploskev pa ima zelo dobro opazno glavno žilo in je rjaste barve. Cvetovi so rdeči. Premer cvetov je do 1,5 cm. Združeni so v kobulaste grozde z od 5 do 12 cvetov. Plod dozori avgusta. Je olesenela kapsula z veliko drobnimi semeni. Žužkocvetka.

Sorte: 

Na trgu se pojavlja nekaj sort. Najpogosteje se sadijo so 'Shamrock,' 'Coccineum' in 'Plenum.'

Rastišče: 

Uspeva na peščenih in ilovnatih tleh, ki so dovolj vlažna in dobro odcedna. Potrebuje kislo zemljo. Nizke temperature dobro prenaša. Uspeva na polnem soncu in v polsenci.

Nega: 

Nezahteven glede nege.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo ga s semeni jeseni in grebeničenjem ali delno olesenelimi potaknjenci poleti.

Uporaba: 

Rjasti sleč lahko sadimo v vrtove, kjer imamo kislo zemljo. Primeren je tudi za skalnjake, vendar pa ne smemo uporabiti apnenčastih skal ali peska, substrat pa mora biti kisel. Sadimo ga samostojno ali v manjših skupinah. Ne mešamo ga z drugimi grmovnicami ali trajnicami, ker ne prenaša dobro prisotnosti korenin drugih rastlin.

Zanimivosti: 

V Sloveniji raste v Alpah in na Pohorju. Ker je v naravi zelo redek, je zavarovan že od leta 1947.

Opozorila: 

Rastlina je strupena.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem