Sirski oslez, hibiskus

Hibiscus syriacus
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
vijolična
Čas cvetenja: 
julij
avgust
september

Sirski oslez, hibiskus - Hibiscus syriacus

Sirski oslez (hibiskus) je listopadni grm, ki zraste v višino do 3 m in v širino do 2 m. Veje so pokončne in sivorjave. Mladi poganjki so dlakavi. Listi so nameščeni izmenjujoče. So enostavni eliptični ali jajčasti s tremi krpami. Dolgi so 5 do 10 cm in imajo listni rob grobo nazobčan. Prisotne so prozorne pike. Cvetovi so posamezno nameščeni, dvospolni in široki od 6 do 10 cm. Prašniki so zrasli v dolgo cev, ki obdaja plodnico. Plod je 5 delna jajčasta glavica, ki je proti vrhu zašiljena. V plodu so do 5 mm velika črna semena.

Sorte: 
  • 'Diana' – enostavni beli cvetovi.
  • 'Hamabo' – rožnati cvetovi z globokim rdečim delom v središču.
  • 'Meehanii' – rožnati cvetovi in pisani listi.
  • 'Oiseau Bleu' – enostavni cvetovi modrovijolične barve z rdečim delom v sredini.
  • 'Red Heart' – beli cvetovi z rdečim središčem.
  • 'Rubis' – enostavni rdeči cvetovi.
  • 'William R. Smith' – beli cvetovi.
  • 'Woodbridge' – rožnati cvetovi.
Rastišče: 

Sirski oslez ali hibiskus uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Najbolj mu ustrezajo humozna in dobro odcedna tla na sončnih ali polsenčnih mestih. Potrebuje vlažna tla. Prenaša nizke temperature in mestno okolje. Mlade rastline so nekoliko bolj občutljive na pozebo.

Nega: 

V sušnih obdobjih ga redno zalivamo. Če ne zalivamo, ne bo cvetel. Dobro prenaša obrezovanje, zato ga lahko redno obrezujemo. Pri mladih rastlinah lahko spodbudimo gostejšo rast s prirezovanjem stebelnih vršičkov. Spomladi odstranimo pozeble in poškodovane poganjke. Da spodbudimo cvetenje, skrajšamo enoletne poganjke na 4 do 5 očesc.

Če ga gojimo v posodah, ga moramo v času rasti redno zalivati.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni, ki jih sejemo spomladi. Poleti lahko razmnožujemo z delno olesenelimi potaknjenci in spomladi z zelenimi potaknjenci.

Uporaba: 

Sirski oslez je zelo priljubljena in lepa okrasna grmovnica zaradi lepih cvetov. Sadimo ga lahko posamezno, v posode za ozelenitev balkonov in teras, v žive meje.

Cvetovi so užitni in jih lahko uporabimo za solate ali posušimo za čaj. Enako velja za mlade liste. Hibiskusov čaj ugodno vpliva na želodčne težave in izboljšuje tek.

Zanimivosti: 

Sirski oslez je nacionalna rastlina Južne Koreje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem