Temno zelena forsitija

Forsythia viridissima
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
marec
april

Temno zelena forsitija je listopadna grmovnica, ki zraste 2,5 m visoko. Raste počasi. Listi so nameščeni nasprotno. So široko jajčasti in običajno enostavni. Dolgi so do 3,5 do 15 cm in temno zelene barve. Listni rob je nazobčan, le v spodnjem delu lista je gladek. Cvetovi so rumeni in imajo premer okoli 3 cm. Pojavljajo se posamično ali v manjših skupinah. Plod je ozka kapsula.

Sorte: 
  • 'All Gold' – listi so rumene barve.
  • 'Bronxensis' – pritlikava in široka rast, primerna kot pokrovna grmovnica ali za sajenje v posode.
  • 'Ilgwang' – listi so obrobljeni z rumenkastimi madeži.
Rastišče: 

Uspeva v vseh vrstah vrtnih tal. Nekoliko slabše uspeva na zelo apnenčastih tleh. Najraje ima globoka in rahla tla. Dobro uspeva na težkih tleh. Za bujno cvetenje potrebuje polno sonce, uspeva tudi v polsenci in senci, vendar v senci ne cveti ali cveti zelo skromno. Dobro prenaša nizke temperature do -25 stopinj Celzija.

Nega: 

Previsna forsitija je nezahtevna glede nege. V sušnih poletnih dneh jo po potrebi zalivamo. Obrezujemo po cvetenju. Stare grme lahko pomladimo tako, da jih skrajšamo za tretjino.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo poleti z delno olesenelimi potaknjenci in jeseni s semeni.

Uporaba: 

Temno zelena forsitija je nekoliko manj priljubljena zaradi manjše količine cvetja. Uporabljamo jo za obrobe gred, zakrivanje zidov in kot pokrovno grmovnico. Primerna je za oblikovanje zelenega ozadja gred.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem