Trilistni limonovec

Poncirus trifoliata
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
april
maj

trilistni limonovec - plod

Trilistni limonovec je do 4 m visok grm ali, v izjemnih primerih, do 8 m visoko drevo. Poganjki so gosto razraščeni, zeleni, goli in polni 3 do 5 cm velikih trnov. List je sestavljen iz treh ali redko pet lističev. Srednji listič je dolg 3 do 5 cm, stranska lističa pa od 2 do 3 cm. Rob lističev je rahlo narezan. Če liste zmečkamo, imajo prijeten vonj. Cvetovi so beli, posamično nameščeni in veliki od 3 do 5 cm. Plodovi so veliki od 3 do 5 cm. Najprej so zeleni, ko dozorijo pa porumenijo.

Sorte: 
  • 'Flying Dragon' – pritlikava in zelo skrivenčena rast.
Rastišče: 

Nezahtevna grmovnica, ki se dobro počuti v navadni in dobro odcedni zemlji na območju s toplimi poletji in milimi zimami. Najbolje se bo razvijala v rahlo peščenih tleh na polnem soncu, čeprav prenese tudi nekaj sence.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. Okoli rastline ne okopavamo, ker je koreninski sistem zelo občutljiv na kakršnekoli posege. Dobro prenaša obrezovanje. Spomladi redno odstranjujemo odmrle in šibke poganjke.

Razmnoževanje: 

Trilistni limonovec lahko razmnožujemo s semeni, ki jih posejemo jeseni, takoj, ko dozorijo plodovi. Poleti lahko razmnožujemo z delno olesenelimi potaknjenci.

Uporaba: 

Trilistni limonovec je lepa okrasna grmovnica, ki jo lahko uporabimo na različne načine. Sadimo ga lahko samostojno, v manjših skupinah ali v prosto rastočih ali striženih živih mejah. Takšne žive meje so zaradi goste rasti in ostrih trnjev neprehodne.

Plodove lahko uživamo predelane v marmelado. Če jih posušimo in zmeljemo, jih lahko uporabljamo kot začimbo.

Trilistni limonovec ima številne zdravilne lastnosti. Trni se lahko uporabljajo pri zdravljenju zobobola. Skorja se uporablja pri lajšanju prehlada. Plodovi se uporabljajo pri zdravljenju bolezni prebavnega trakta.

Uporablja se kot podlaga za cepljenje citrusov (pomaranče, limone, mandarine).

Opozorila: 

Zaradi ostrih trnjev je rastlina nevarna otrokom. Ne sadimo je v vrtovih, ob šolah, igriščih in drugje, kjer se zadržujejo otroci.

Surovi sadeži niso užitni.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem