Vajgela

Weigela florida
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rožnata
Čas cvetenja: 
maj
junij

Weigela florida - vajgela v cvetju

Weigela florida  - cvetovi in listi vajgele

Vajgela je srednje hitro rastoči listopadni grm, ki zraste do 3 m visoko in do 3 m široko. Veje so pokončne, pri večjih grmih pa se povesijo. Poganjki so dlakavi. Listi so navzkrižno razporejeni. So enostavni, podolgovato jajčasti ali eliptični in na vrhu ošiljeni. Dolgi so do 6 cm. Listi so ob žilah dlakavi. Cvetovi so rožnati. Skupaj rastejo trije ali štirje. So v obliki podaljšanega zvona in veliki do 3 cm. Jasno so vidni rumenkasti ali belkasti prašniki in pestič. Plodovi so podolgovati, dolgi do 2,5 cm. Vsak plod vsebuje več semen.

Sorte: 

Ker je vajgela zelo priljubljena, je na trgu več kot 170 različnih sort. Sorte se med seboj razlikujejo po barvi cvetov, času cvetenja, obliki in barvi listov, obliki rasti, velikosti in drugem.

  • 'Bristol Ruby' – temno rdeči cvetovi.
  • 'Eva Rathke' – svetlo rdeči cvetovi.
  • 'Folis Purpuris' – listi temno zeleni do vijolični, zraste do 1,5 m visoko in je primerna za živo mejo.
  • 'Pink Princess' – zraste do največ 2 m visoko, rast je bolj kompaktna.
  • 'Purpurea' – temno rožnati cvetovi.
  • 'Variegata' – belkasto obrobljeni listi.
Rastišče: 

Uspeva v vseh vrstah vrtnih tal, če so dobro odcedna. Ustreza ji polno sonce in polsenca. V senci uspeva nekoliko slabše. Najraje ima globoka, sveža ali vlažna tla. Suše ne prenaša. Prenese nizke temperature do -20 stopinj Celzija. Dobro prenaša onesnažen zrak.

Nega: 

Vajgela je zelo nezahtevna grmovnica. V sušnih obdobjih jo redno zalivamo. Vsakih nekaj let po cvetenju porežemo nekaj starejših poganjkov, da grm presvetlimo. Spomladi lahko grm močneje porežemo, če ga želimo pomladiti, vendar tisto leto ne bo cvetel. Cvetovi se razvijejo na eno leto starih poganjkih.

Razmnoževanje: 

Vajgelo razmnožujemo s potaknjenci. V zgodnjem poletju lahko napravimo neolesenele potaknjence, sredi poletja delno olesenele potaknjence in jeseni olesenele potaknjence. Najuspešnejše je razmnoževanje z neolesenelimi potaknjenci.

Uporaba: 

Vajgela je zelo priljubljena okrasna grmovnica. Zaradi bujnega in lepega cvetenja najde svoje meso v številnih vrtovih. Najpogosteje jo sadimo posamezno ali v manjše skupine. Tako pride do najlepšega izraza. Lahko jo sadimo tudi skupaj z višjimi grmovnicami ali drevesi, da ustvarimo slojeviti videz.

Opozorila: 

Rastlina se lahko zaradi premočnega cvetenja povsem izčrpa in propade.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem