Vanhoutova medvejka

Spiraea x vanhouttei
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
maj
junij

Vanhoutova medvejka je križanec med Spiraea cantoniensis in Spiraea trilobata. Je ena najpogosteje sajenih medvejk v vrtovih in parkih.

Je listopadni grm, ki v višino zraste do 2,5 metra in v širino do 3 metre. Krošnja je gosto razraščena in ima dolge šibaste na koncu povešene poganjke. Listi so nameščeni izmenično, enostavni in jajčasti z nažaganim robom. Zgornja ploskev je temno zelene barve, spodnja pa modrikasto zelene barve. Dolgi so od 2 do 4 cm. Cvetovi so beli in združeni v mnogocvetne češulje. Cvetovi imajo 5 venčnih listov. Iz cvetov se plodovi le redko razvijejo.

Sorte: 

'Renaissance' – odporna na listne bolezni.

Rastišče: 

Vanhoutova medvejka dobro uspeva na suhih in na vlažnih, a dobro odcednih tleh. Ustreza ji visoka zračna vlaga. Potrebuje s hranili bogata tla na polnem soncu. Prenaša vročino in nizke zimske temperature. Tudi krajša sušna obdobja ji ne škodujejo, prav tako prenaša veter.

Nega: 

Je nezahtevna rastlina. Po cvetenju redno odstranjujemo stare poganjke.

Razmnoževanje: 

S potaknjenci tekočega leta takoj po cvetenju.

Uporaba: 

Uporabljamo jo za prosto rastoče žive meje. Z njo lahko oblikujemo ograje za zaščito pred hrupom, prahom, vetrom in pogledi. Sadimo jo lahko samostojno ali v manjših skupinah.

Posadimo jo lahko tudi v posode in namestimo na balkon, vhod ali v atrij.

Zaradi bogatega cvetenja je zelo priljubljena.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem