Zgubanolistna brogovita

Viburnum rhytidophyllum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
maj
junij

Zgubanolistna brogovita je do 5 m visok in do 5 m širok vednozeleni grm z redko krošnjo in debelimi poganjki. Koreninski sistem je plitev in široko razraščen. Listi so razporejeni navzkrižno in suličasti ali podolgovato jajčasti. Dolgi so do 20 cm. Vrh je lahko zašiljen ali top. Listi so močno zgubani in zgoraj usnjati. Listne žile so jasno vidne. Spodnja listna ploskev je dlakava. Cvetovi so beli ali rahlo rumenkasti in združeni v 10 do 20 cm široke češulje. Nezreli plodovi so rdeče barve, ko dozorijo, se obarvajo črno. Plodovi so koščičasti, jajčasti in dolgi od 8 mm. Na rastlini ostanejo do pomladi. Žužkocvetka.

Sorte: 
  • 'Roseum' – bogato rastoča in rožnato rdeči brsti.
  • 'Variegatum' – listi z rumenimi lisami.
Rastišče: 

Dobro uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, ki so vlažna, bogata s humusom in dobro odcedna. Zbitih tal ne prenaša. Prav tako okoli nje ne polagamo tlakovcev ali asfalta. Uspeva na polnem soncu, polsenci in v senci. Prenaša nizke temperature in onesnažen zrak. Sadimo jo na mesta, zaščitena pred vetrom, da ne poškoduje listov.

Nega: 

Nezahtevna grmovnica. Obrezovanja ne prenaša dobro, zato jo obrezujemo čim manj. Stare grme lahko obnovimo s pomladitveno rezjo.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo z delno olesenelimi potaknjenci poleti.

Uporaba: 

Zgubanolistna brogovita je zelo priljubljena okrasna grmovnica zaradi listov, plodov in cvetov. Sadimo jo samostojno ali v skupinah. Primerna je za zasaditve z različnimi trajnicami. Uporabimo jo lahko za temno ozadje. Primerna je tudi za prosto rastoče žive meje.

Opozorila: 

Dlačice lahko pri občutljivih ljudeh povzročijo alergijsko reakcijo.

Rastlina je v celoti strupena.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem