Žuka, žuklja, brnista

Spartium junceum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
april
maj
junij

Žuka je do 4 metre visok in do 3 metre širok listopadni sredozemski grm. Je pokončne rasti. Stebla imajo premer do 5 cm, izjemoma do 10. Poganjki so šibaste rasti, sivozeleni z majhnimi suličastimi listi, dolgimi od 1 do 3 cm in širokimi do 4 mm. Zgoraj so goli, na spodnji strani pa dlakavi ob glavni žili. Do polne velikosti potrebuje 5 do 10 let. Listi se razvijejo samo na mladih poganjkih in poleti odpadejo. Cvetovi so v redkih socvetjih na koncu poganjkov. Cvetovi so veliki od 1 do 2 cm in dišeči. Plod je 5 do 10 cm dolg rjav ali črn strok z drobnimi bleščečimi rjavimi semeni. Koreninski sistem je dobro razvit in razvejan. Na koreninah so gomoljčki s simbiotskimi dušičnimi bakterijami.

Rastišče: 

Pri nas uspeva le na Obali. Ustrezajo ji suha in kamnita rastišča. Potrebuje polno sonce in dobro odcedna tla.

Nega: 

Nezahtevna grmovnica, če raste na ustreznem rastišču. Škodljivci in bolezni je ne napadajo. Obrezujemo zgodaj pomladi.

Razmnoževanje: 

S semeni jeseni. Semena pred saditvijo namočimo v topli vodi za 24 ur.

Uporaba: 

Žuko, kot okrasno grmovnico, uporabljamo zaradi zanimivega videza, dišečih cvetov in razvejanega koreninskega sistema, ki bogati tla z dušikom. Sadimo jo v manjše skupine na grede ali za obrobke.

Iz stebel je mogoče pridobivati tanka prožna vlakna, iz katerih je mogoče narediti blago ali platno, papir ali pa jih uporabiti kot polnilo za vzglavnike. Mlade poganjke je mogoče uporabiti za izdelovanje košar.

Iz semen je mogoče pridobivati olje, iz katerega se prideluje milo.

Žuka je medonosna rastlina.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem