Indijski lotos

Nelumbo nucifera
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rožnata
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september

Indijski lotos je vodna rastlina, ki zraste do 150 cm visoko, izjemoma tudi preko 200 cm. Se zelo razširi in zavzame v premeru do 3 m prostora. Nekaj listov plava na vodi, večina pa jih je nad vodno gladino. Listi imajo premer do 60 cm, so okroglasti z valovitim listnim robom. Cvetovi so posamično nameščeni na steblih, ki se dvigajo nad liste. So rožnate barve in so veliki do 20 cm v premeru. Imajo lep vonj. Žužkocvetka.

Rastišče: 

Indijski lotos potrebuje bogato ilovnato vrtno zemljo. Ker je vodna rastlina, ga sadimo na globino od 30 do 250 cm. V hladnejših krajih bolje uspeva na manjši globini, ker se tla in voda hitreje segrejejo. Potrebuje 5 mesecev rastne sezone z vodo temperature od 23 do 27 stopinj Celzija. Slabo prenaša temperature pod lediščem. Potrebuje polno sonce.

Nega: 

Ne prenaša presajanja, zato jo že na začetku posadimo na stalno mesto. Če pozimi ribnik ali bazen izpraznimo, preko lotosa namestimo debelo plast zastirke.

Razmnoževanje: 

Z delitvijo korenin spomladi. S semeni.

Uporaba: 

Zelo priljubljena in lepa okrasna vodna rastlina. Sadimo jo v ribnike, naravne bazene in okrasne bazene. Zagotoviti ji moramo dovolj prostora za rast.

Indijski lotos je zelo uporabna rastlina. V Kitajski medicini se uporablja že preko 1.500 let. Za zdravljenje se uporabljajo vsi deli rastline. Vsi deli rastline se uporabljajo v prehrani. Korenika in plodovi se uporabljajo za potpuri. Iz stebel je mogoče pridobiti vlakna za tkanje.

Zanimivosti: 

Indijski lotos je zelo dolgoživa rastlina. Živi lahko tudi preko 1000 let. Tudi semena so zelo dolgo kaljiva. Najstarejše vzkaljeno seme je imelo med 1000 in 1600 leti.

Ima sposobnost, da uravnava temperaturo cveta. Raziskava v Avstraliji je pokazala, da vzdržuje temperaturo med 30 in 35 stopinjami Celzija, čeprav temperatura zraka pade na 10 stopinj. Domnevni vzrok je v privabljanju žuželk, ki so mrzlokrvne in potrebujejo toploto.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem