Brstični ohrovt

Brassica oleracea var. gemmifera
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Sejanje / sajenje: 
april
maj
junij
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij
avgust
Nabiranje: 
januar
februar
marec
september
oktober
november
december

Brstični ohrovt je dvoletnica, ki pa jo gojimo kot enoletnico. Glede na sorto zraste od 30 do 80 cm visoko in v premeru okoli 50 cm. Ima dobro razvit in močan koreninski sistem. Razvije močno steblo iz katerega izraščajo pecljati veliki jajčasti do ovalni listi. Na steblu ob listih se razvijejo majhne glavice – brsti.

Sorte: 

Na trgu je veliko različnih sort. Zgodnejše sorte so nižje in manj odporne.

Rastišče: 

Brstični ohrovt uspeva na ilovnatih in težkih glinenih tleh. Čeprav prenese kisla tla, ima raje apnenčasta tla s pH vrednostjo nad 6,5. Potrebuje polno sonce, dobro odcedna in vlažna tla. Prenese slana tla. Najbolje uspeva pri temperaturah od 7 do 24 stopinj Celzija. Prenese zimske temperature do -10 stopinj Celzija. Potrebuje z dušikom bogata tla.

Nega: 

Brstični ohrovt sejemo v drugi polovici pomladi na setvene grede. Pet tednov po sejanju sejančke presadimo na grede, pri čemer pazimo, da je med posameznimi rastlinami od 40 do 60 cm prostora, odvisno od sorte. Tik pred sajenjem ne gnojimo gred, da se listi ne razvijajo preveč intenzivno. Če želimo zmanjšati pojavljanje bolezni, rastline sadimo bolj narazen. Lahko jih sadimo tudi posamično med drugo nizko zelenjavo, vendar jim moramo nameniti dovolj prostora, da se zračijo.

Pri visokih sortah namestimo mesec dni po presajanju ob steblo zemljo, da povečamo stabilnost.

Redno odstranjujemo vse obarvane, razbarvane in okužene liste. Redno odstranjujemo plevel. Mlade rastline redno zalivamo, razvite rastline pa le po potrebi v sušnih obdobjih. Poleti redno gnojimo.

Brstični ohrovt napadajo številne bolezni in škodljivci, najbolj nevarne pa so volnate uši in pepelasta plesen.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi.

Uporaba: 

Nabiramo brste, ki jih pobiramo od spodaj navzgor, tako kot zorijo. Če želimo, da imajo boljši okus, jih pustimo nekaj časa na zmrzali. Dobili bodo sladek okus. Na eni rastlini lahko pridelamo do 1,5 kg brstov. Pridelek je običajno manjši in ne presega kilograma.

Brstični ohrovt lahko uživamo surov v solatah ali pa ga skuhamo, spečemo, dušimo in uporabimo kot prilogo, v solatah ali kot del različnih jedi. Vsebuje veliko vitamina C in vitamina K, nekaj vitaminov B in folno kislino.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem