Čebula

Allium cepa
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Sejanje / sajenje: 
marec
april
avgust
september
oktober
Čas cvetenja: 
junij
julij
Nabiranje: 
junij
julij
avgust
september
oktober

Čebula na gredi

Različne sorte čebule

Čebula je trajna zelenjava, ki pa jo gojimo kot enoletnico in v nekaterih primerih kot dvoletnico. Zraste od 15 do 45 cm visoko, nekatere sorte tudi višje. Listi so rumenkasto zeleni. So mesnati in pol ovalnega prereza (ena stran je sploščena). Spodnji del lista je sploščen. Na mestu, kjer izraščajo listi, se ustvari čebulica, kjer se skladišči hrana. Korenine izraščajo iz čebulice, ki pa segajo relativno plitko v zemljo. Cvetno steblo požene iz čebulice. Zraste do 120 cm visoko, je votlo in na vrhu ustvari kroglasto socvetje z od 20 do 100 belimi cvetovi. Iz cvetov se razvijejo črna semena nepravilnih oblik.

Sorte: 

Izbira različnih sort čebule je velika. Čebula je lahko rjave, rdeče ali bele barve. Imamo zgodnje in pozne sorte in sorte, ki jih lahko sadimo konec poletja ali jeseni.

Pozne sorte, ki dozorijo jeseni:

  • 'Giant Fen Globe'
  • 'Sturon'
  • Stuttgarter Giant'

Rdeča čebula:

  • 'Long Red Florence'
  • 'Mamoth Red Oninon'
  • 'Red Baron'
Rastišče: 

Čebula je rastlina hladnih predelov. Ustrezajo ji rastišča s temperaturo od 13 do 24 stopinj Celzija. Uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh, ki morajo biti dobro odcedna. Potrebuje tla, bogata s hranili, predvsem fosforjem in dušikom. Uspeva na polnem soncu, sence ne prenaša. Bolje uspeva na nevtralnih in alkalnih tleh. Prenese zimski mraz. Z izjemo v mladosti dobro prenaša sušo.

Nega: 

Redno odstranjujemo plevel. Po potrebi lahko gnojimo med rastjo.

Čebulo napada čebulna muha, fižolova muha in gniloba. Več težav bo v mokrih letih, predvsem z gnilobo.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni. Semena posejemo zgodaj spomladi na grede v vrste, med katerimi naj bo okoli 30 cm prostora. Semena položimo na vsak centimeter. Ko semena vzklijejo, vrste preredčimo. Redčimo tako, da je med posameznimi rastlinami med 5 in 10 cm prostora. Več, kot je prostora, večje čebule bomo lahko vzgojili.

Za hitrejši pridelek pogosto sadimo čebulček. To so že vzgojene male čebule, ki bodo zrasle. Sorte, ki jih sadimo jeseni, običajno sadimo kot čebulček.

Razmnožujemo lahko tudi z delitvijo, tako da čebulo prerežemo na pol.

Uporaba: 

Nabiramo lahko mlado nezrelo čebulo, ali pa zrelo. Lahko jo nabiramo sproti. Če želimo čebulo shraniti za dlje časa, počakamo, da listje propade in se posuši. Nato čebulo previdno izpulimo iz zemlje in jih sušimo približno 10 dni na prostem ob sončnem vremenu. Sušimo jih tako, da jih obesimo posamično ali v mrežah ali pa zložimo obrnjene narobe na lesene deske ali pladnje. Ko so zunanji listi povsem suhi, so čebule primerne za shranjevanje. Čebulo shranimo v zračnih obešenih vrečah, v lesenih zabojčkih ali pa spletemo kite, ki jih obesimo. Čebulo lahko do 6 mesecev shranimo v suhem in hladnem prostoru, kjer temperatura ne preseže 7 stopinj Celzija.

Čebula se uporablja v prehrani za pripravo številnih jedi. Uživamo jo lahko surovo.

Ima številne zdravilne lastnosti. Deluje antibakterijsko in odvajalno. Redno uživanje zmanjša verjetnost težav s srcem in pojavnost srčnih bolezni. Segret čebulni sok pomaga pri vnetju ušes. Namestitev sveže rezine čebule na mesto pika ose ali čebele pomaga pri blaženju bolečine in otekline. Čebula pomaga pri glivičnih obolenjih kože. Pospešuje celjenje ran. Pomaga pri odstranjevanju mozoljev.

Sok čebule se uporablja za odganjanje žuželk.

Sok čebule preprečuje rjavenje železa.

Zanimivosti: 

Največja proizvajalca čebule sta Kitajska in Indija.

Čebulo sestavlja 85 % vode.

Čebula se v prehrani uporablja že vsaj 7000 let, preko 5000 let pa jo gojijo na poljih.

Opozorila: 

Stik z listi čebule lahko pri občutljivih ljudeh povzroči alergijsko reakcijo.

Čebula je strupena za pse.

Uživanje čebule lahko vpliva na delovanje zdravil za uravnavanje krvnega sladkorja.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem