Novozelandska špinača

Tetragonia tetragonioides
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Sejanje / sajenje: 
april
maj
Čas cvetenja: 
avgust
september
oktober
Nabiranje: 
maj
junij
julij
avgust
september
oktober
november

Novozelandska špinača je trajna zelenjava, ki pa pri nas ne preživi zime in jo zato gojimo kot enoletnico. Zraste do 30 cm visoko in se razraste do 150 cm široko. Lahko se vzpenja po drugih rastlinah. Listi so suličaste ali kopjaste oblike in 3 do 15 cm dolgi. So svetlo zelene barve. Listi so na otip debeli. Cvetovi so rumeni.

Rastišče: 

Novozelandska špinača uspeva na peščenih in ilovnatih tleh, ki morajo biti dobro odcedna. Zelo dobro prenaša vročino in sušo. Potrebuje s hranili bogata tla. Nizkih zimskih temperatur ne prenese, zato pri nas ne preživi zime na prostem. Prenaša slana tla. Potrebuje polno sonce, v senci ne uspeva.

Nega: 

Novozelandsko špinačo sejemo na prosto, takoj ko minejo spomladanske zmrzali. Pred setvijo namočimo semena za 24 ur v vodo. Sejemo na stalne grede, sejančke pa preredčimo.

Redno odstranjujemo plevel. V sušnem obdobju malo zalivamo, da spodbudimo rast listov, ki bodo večji. Bolezni in škodljivci je ne napadajo.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi.

Uporaba: 

Novozelandsko špinačo sejemo na zelenjavne grede, lahko pa jo uporabimo tudi kot okrasno pokrovno rastlino.

Nabiramo mlade liste in poganjke. Z nabiranjem poganjkov, preden se začnejo razvijati semena, podaljšamo možnost nabiranja listov vse do zime. Liste lahko začnemo nabirati 6 do 7 tednov po sejanju.

Nabrane liste in poganjke lahko uporabimo sveže ali pa jih zamrznemo. Novozelandska špinača vsebuje oksalno kislino, vendar v manjših količinah kot špinača. Liste lahko uživamo surove ali pa kuhane. Priporočljivo je, da jih skuhamo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem