Štrucar, sladkorni radič

Tip rastline: 
Sejanje / sajenje: 
marec
april
maj
junij
julij
Nabiranje: 
junij
julij
avgust
september
oktober
november

Štrucar so kultivarji cikorije, ki imajo pokončne podolgovate glave, ki spominja na obliko štruce. Gojimo jih kot enoletnico. Listi so zelene barve. Notranji listi v glavi so beli ali bledo rumeni in nekoliko sladki. Starejši listi postanejo dlakavi.

Rastišče: 

Štrucar uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Potrebuje dobro odcedna vrtna tla, ki so vlažna in na sončnem mestu. Prenese zimske temperature do -5 stopinj Celzija, vendar potrebuje zaščito.

Nega: 

Štrucar v sušnih dnevih redno zalivamo. Poskrbimo za zaščito pred polži in redno odstranjujemo plevel. Pozno jeseni zaščitimo pred zimskim mrazom. Gnojimo s kompostom. Redno zalivamo, še posebej v sušnem obdobju.

Štrucar sejemo marca in aprila ali junija in julija, odvisno od časa, ko želimo imeti pridelek. Sejemo na setvene grede ali pa na stalne grede. Seme kali 10 do 20 dni. Sejančke presadimo ali razredčimo tako, da je med njimi med 30 in 40 cm prostora.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni od marca do julija.

Uporaba: 

Štrucar lahko nabiramo 10 do 16 tednov po sejanju. Nabiramo lahko posamezne liste, ali pa cele glave, ko dozorijo. Glave je mogoče shraniti za dlje časa (nekaj tednov) v hladnem in temnem prostoru.

Uporabimo svežega ali pa ga shranimo na hladnem. Uporabljamo ga za solato ali pa kot dodatek različnim jedem.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem