Rimska kamilica

Chamaemelum nobile
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september
Nabiranje: 
junij
julij
avgust
september

Rimska kamilica je vednozelena polegla trajnica, ki zraste do 30 cm visoko. Listi so dvojno pernato deljeni. Cvetovi so v češuljah na dolgih pecljih, ki so na zunanjem delu bele barve z rumenimi srednjim delom. Belih lističev je običajno več in so bolj na gosto kot pri pravi kamilici. Cvetovi imajo značilen vonj.

Sorte: 
  • 'Treneague' – nizko rastoča sorta, ki ne cveti in je primerna kot pokrovna rastlina. Zelo dobro prenaša hojo, zato jo lahko uporabljamo namesto trave. Pri hoji se bo sproščal prijeten vonj. Če jo uporabimo namesto trave, potrebuje veliko nege in pogosto moramo odstranjevati plevel, ki jo hitro preraste.
Rastišče: 

Rimska kamilica uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Najbolj ji ustrezajo dobro odcedna tla. Uspeva na revnih tleh in prenaša sušo. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci. Prenaša nizke zimske temperature.

Dobro uspeva tudi v cvetličnih posodah in koritih.

Rimska kamilica je primerna za gojenje v mešanih kulturah, saj izboljšuje zdravje drugih rastlin. Zelo dobro se obnese v mešanih kulturah z zeljem in čebulo.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. V mokrih zimah lahko pride do propada nadzemnega dela. Običajno se hitro obnovi spomladi in zgodaj poleti.

Razmnoževanje: 

S semeni spomladi, z delitvijo spomladi in jeseni. Delitev je zelo uspešna, saj razdeljeno rastlino posadimo na novo mesto, kjer se hitro ukorenini in raste dalje.

Uporaba: 

Rimska kamilica je odlična pokrovna rastlina. Sadimo jo lahko na samostojne grede. Grede bo prerasla in naredila dišečo preprogo. Sadimo jo lahko tudi v kombinaciji z drugimi zelišči na zeliščnih gredah, v zelenjavnem vrtu. Z njo lahko prekrivamo nizke zidove. Uporabimo jo lahko namesto trate.

Rimska kamilica ima številne zdravilne lastnosti. Glede tega je zelo podobna pravi kamilici. Nabiramo cvetove, ki jih sušimo za kasnejšo uporabo. Shranimo jih v kozarcih za največ eno leto. Čaj iz cvetov rimske kamilice zdravilno učinkuje na prebavni trakt. Pripravek iz cele rastline ima ugoden učinek na zdravljenje zobobolov, vnetja ušes itd. Uporablja se za izdelavo šamponov za lase. Eterična olja, pridobljena iz rimske kamilice, se uporabljajo v aromaterapiji.

Pripravek iz rimske kamilice se uporablja pri zdravljenju različnih bolezni rastlin, ker deluje kot fungicid. Ugodno učinkuje na kompostiranje, zato jo dodajamo kompostu.

Opozorila: 

Rimska kamilica se lahko sama od sebe preveč razraste, zato jo redno odstranjujemo z mest, kjer ne želimo da raste.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem