Barvanje velikonočnih jajčk (pirhov) s čebulo

Velikonočna jajčka lahko barvamo na več načinov. Najenostavnejši način je, da kupimo živilske barve, ki jih raztopimo v vodi. Trdo kuhana jajčka nato potapljamo v barvo. Kupimo lahko tudi barve za risanje, s katerimi narišemo različne vzorčke in druge motive. Če smo bolj spretni pa se lahko lotimo tudi izdelave pisanic.

Meni so najbolj všeč pirhi, ki so obarvani s čebulo. Ker gre za naravni način barvanja velikonočnih jajc saj je glavna sestavina suha lupina čebule, je to tudi primeren način za vse, ki ne zaupajo neoporečnosti živilskih barv. Pirhi, obarvani s čebulo, so različnih odtenkov rjave barve in prijetni na pogled.

Potrebujemo:

  • kurja jajca,
  • bombažne krpice (toliko kot jajc),
  • vrvico iz naravnih materialov,
  • suhe čebulne luščine.

Materiali za barvanje pirhov s čebulo
Potrebni materiali za barvanje pirhov s čebulo.

Ker potrebujemo veliko luščin čebule, je smiselno, da jih zbiramo že nekaj mesecev pred veliko nočjo. Jajca so lahko z rjavo ali belo lupino. Namesto bombažnih krpic lahko uporabimo staro majico ali kuhinjsko krpo, ki jo razrežemo. Lahko je obarvana, vendar mora biti pralna pri 90 stopinjah (da bo barva ostala v tkanini in ne bo obarvala jajc).

Postopek

Jajca najprej očistimo morebitnih nečistoč. Na krpico položimo nekaj čebulnih luščin nanje pa jajce.

Jajce obdamo s čebulnimi olupki.

Nato jajce obdamo z luščinami z vseh strani. Krpico primemo ob robovih in jo dvignemo. Krpico z jajcem primemo in z rokama krpico pritisnemo tesno ob jajce. Pri tem pazimo, da so povsod med jajcem in krpico luščine. Pazimo, da ne pritiskamo preveč na jajce, ker ga bomo zdrobili. Krpico na vrhu tesno zvežemo. To naj stori pomočnik.

Jajce zavijemo v krpo

Jajca v krpicah zložimo v posodo in jih kuhamo toliko časa, da postanejo trdo kuhana. Na fotografiji je v posodi sicer samo eno jajce, vendar lahko brez težav v veliki posodi kuhamo več jajc skupaj.

Jajce položimo v posodo z vodo

Ko so jajca skuhana, odlijemo vodo. Krpice razvežemo in jajca zložimo na krožnik. Če želimo, da se svetijo, jih namažemo z maščobo. Najbolj enostavno je, da še vroča podrgnemo v koščku slanine.

Pri kuhanih jajcih odstranimo krpo in luščine

Kuhane luščine odložimo na kompost ali med bio odpadke, krpice pa operemo in shranimo za prihodnje leto.

Čebulno obarvani pirh

Ko se jajca posušijo, jih zdrgnemo s koščkom slanine, da se bolj svetijo.