Čebula je neopazna, a svetovno pomembna

ČebulaČebula je rastlina, ki jo lahko gojimo na domačem vrtu in redno uporabljamo v prehrani. Najpogosteje jo uporabimo kot začimbo, lahko pa je tudi osnova za nekatere jedi. Čebula je najbolj razširjena kulturna rastlina na svetu. Sadijo jo kar v 175 različnih državah. Kljub tako veliki razširjenosti pa ji ne namenjamo večje pozornosti, navkljub dejstvu, da predstavlja pomemben delež v prehrani človeštva.

Čebula ima zelo pomembno vlogo v vsakdanji prehrani. Skoraj ni kuharske knjige, kjer ne bi vsaj v delu receptov uporabili čebule. Izjema so kuharske knjige za sladice, kjer se uporablja zelo redko. Prve recepte za jedi s čebulo so našli že na babilonskih glinenih tablicah izpred 4000 let. Od takrat pa se je količina jedli le še povečevala.

Danes čebulo gojijo v 175 različnih državah, kar je v več državah kot katero koli drugo kulturno rastlino. Kar 90 % vse pridelane čebule se porabi v državi pridelave, kar pomeni, da ima pomembno vlogo kot lokalno pridelana zelenjava. Letno je po cele svetu pridelajo okoli 70 milijonov ton. 45 % celotne količine pridelajo na Kitajskem in v Indiji, ki sta tudi največji porabnici. Na prebivalca je porabijo največ v Libiji. V povprečju letno vsak Libijec porabi 33,6 kg čebule. Poleg Libijcev so veliki porabniki še Albanci, Tadžikistanci, Uzbekistanci in Alžirci.

Čebulo sestavlja 85 % vode. Največja do sedaj vzgojena čebula je imela 8,5 kg.

V Indiji ima čebula zelo velik pomen, ker večina jedi vsebuje večje količine čebule. Posledično je zelo pomembna njena cena, kar ima velik politični vpliv. Tako je leta 1998 vladajoča stranka izgubila volitve, ker so cene čebule preveč narasle.

Vir: BBC, 14.1.2015

Slika: SOMMAI, FreeDigitalPhotos.net

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem