S česnom nad drevesne bolezni

stroki česnaDrevesa napadajo različne bolezni, ki jih povzročajo glive in bakterije. Zaradi bolezni so drevesa prizadeta in ne dočakajo starosti, ki bi jo sicer. Zdravljenje dreves je drag postopek, ki zahteva uporabo škodljivih kemičnih snovi, zato se izvaja le redko in le pri drevesih, ki imajo velik pomen (zgodovinski, kulturni). Uspešnost zdravljenja pa je majhna. V Veliki Britaniji preizkušajo metodo zdravljenja dreves s pripravkom iz česna. Prvi rezultati kažejo, da je ta metoda poceni in učinkovita.

Če nam v vrtu zboli in propade starejše drevo, je to velika izguba za vrt in predvsem nas. Posadimo lahko novo drevo, ki pa bo potrebovalo več let ali desetletij, da bo doseglo videz in dimenzije starega drevesa. Zato je pogosto smiselno drevo zdraviti, kar pa do sedaj lastnikom vrtov ni bilo dostopno (zaradi cene), uspeh pa je bil majhen. Metoda, ki jo razvijajo v Veliki Britaniji veliko obeta in je predvsem poceni.

Česen vsebuje snovi, ki učinkovito uničujejo bakterije in glive. Angleški znanstveniki so iz česna izdelali pripravek, ki ga pod tlakom skozi sistem cevk dovajajo v notranjost drevesnega debla. Od tam se pripravek razširi po celotnem drevesu in uniči bakterije ali glive, ki povzročajo bolezni. Učinkovitost pripravka na testnih drevesih je bila 95 %.

Če se bo izkazal česnov pripravek za uspešno zdravilo za številne drevesne bolezni (za zdaj dokazano učinkuje na dve bolezni in teoretično še na tretjo), bo to zagotovo učinkovito zdravilo za zdravljenje dreves v parkih in vrtovih. Za množično zdravljenje dreves v gozdovih pa ne bo primerno, ker je to preprosto predrago in neučinkovito.

Vir: BBC, 7.10.2014

Slika: Clare Bloomfield / FreeDigitalPhotos.net